TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vučić zamolio Njemačku da sasluša želje Beograda

Vučić zamolio Njemačku da sasluša želje Beograda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju, te zamolio Njemačku da prije odluka o Srbiji pokaže da želi da sasluša ono što Beograd želi.

– Ali, naravno, odluka je uvijek na vama – rekao je Vučić, obraćajući se na ceremoniji polaganja kapsule u temelje nove zgrade Ambasade Njemačke u Beogradu.

On je istakao da su Srbiji potrebni mir i stabilnost, kao i dogovori sa komšijama i sa onima sa kojima nikada nije na ozbiljan način razgovarala.

– Razgovarali smo zato što smo bili pritisnuti. Moramo, ne samo da čujemo, nego i da saslušamo druge, kao što moramo da ih zamolimo da saslušaju nas. I to je jedina molba našim njemačkim prijateljima da prije nego donesu odluke o Srbiji, pokažu poštovanje prema njoj i da žele da saslušaju ono što Srbija misli i želi – dodao je Vučić.

On je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju koja želi da bude dio Unije, ali i da pokaže odlučnost u mijenjanju sebe i sopstvenih navika, u mijenjanju odnosa prema budućnosti.

Vučić je ocijenio da se svi, ma koliko govorili o budućnosti, nekako uvijek osvrću na teme iz prošlosti, ali da Srbija treba da pobjegne od zavjereničkih teza i tema i da razmišlja kako da gradi svoju zemlju.

Vučić je rekao da su odnosi Srbije i Njemačke u prošlom vijeku bili dinamični, sa usponima i najtežim padovima, ali da su danas na najvišem nivou u savremenoj istoriji, kvalitetni i sadržajni, te da u narednih 20 godina niko ne može da promijeni da će Njemačka biti prvi trgovinski partner Srbije.

On je zahvalio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, navodeći da je ona svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenošću doprinijela očuvanju mira i bezbjednosti u regionu, posebno kroz “Berlinski proces”.

– Ne postoji ništa važnije i značajnije od mira i stabilnosti i to nije floskula – rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija spremna za jačanje i unapređenje sveukupne bilateralne saradnje i da se nada da će to biti želja i Njemačke, kojoj je zahvalio za podršku Beogradu na evropskom putu, navodeći da je Srbija u taj put uložila mnogo i pokazala obiljnost u rješavanju problema.

– U mnogim oblastima, kao što su ljudska prava, pojedine članice EU su na nižem nivou nego Srbija, a neke čak i ekonomski. Ali, mi moramo da se mijenjamo, popravljamo, da situaciju u Srbiji unapređujemo i razmišljamo o svojoj budućnosti – istakao je Vučić.

Komentarišite

Your email address will not be published.