Vučić: Ponosan sam na građane koji su ispoštovali Prajd

September 28, 2014, 2:01 pm

“To treba da nam služi na čast”, rekao je Vučić i dodao da ove godine posle Parade ponosa u svet nisu otišle slike polupanih izloga i grada.

Premijer je zahvalio građanima, a posebno Beograđanima, jer su, kako je naveo, s velikom ozbiljnošću, ljubavlju prema svom gradu i odgovornošću pokazali da razumeju u kojoj je poziciji Srbija istovremeno poštujući različitosti.

“U Beogradu danas nije razbijeno nijedno staklo, a za to su zaslužni ne samo organi bezbednosti, jer se pokazalo da država može, hoće i ume da poštuje Ustav i zakone, već pre svega zahvalnost dugujemo veicinskom delu naroda koji je pokazao veliku odgovornost i uglavnom se sklonili s ulica kako bi omgućili održavanje Parade ponosa”, rekao je premnijer na vanrednoj konferenciji za nvoinare u Vladi Srbije.

On je dodao da Prajd nije organizovan ni zato što je to uslov za ulazak u EU, niti zato što “smo naklonjeniji gej populaciji nego Crkvi”, već zato što hoćemo da pokažemo da se u državi poštuju Ustav i zakoni i prava svih ljudi.

Pred Srbijom su, kako je rekao, mnogo veći izazovi od Prajda, ali nikada i nigde ne možemo stvari da rešavamo bez jasnih pravila, a “danas smo pokazali da osnovna pravila znamo da poštujemo”.

“Srbiju često optužuju da je društvo u nastajanju i da nema snage za zaštiti svoje građane, a mi smo danas pokazali da je Srbija ozbiljno društvo”, istakao je Vučić.

Srbija je danas, uprkos različitim uverenjima i pogledima na svet, uprkos tome što znam da većini ljudi nije bilo lako, pokazala da je zemlja pristojnih ljudi.

“Ono što svima mogu da obećam je da će Ustav i zakoni važiti jednako za sve u Srbiji”, ponovio je premijer.

“Naš posao je da taj ustav i zakone poštujemo i sprovodimo ma koliko nam to ne bilo nekad lako ili dolazilo u koliziju sa našim ličnim uverenjima”, rekao je Vučić.

On je naveo da su pred Srbijom mnogo veći izazovi, reforme i rezovi, koji ne mogu da se završe bez jasnih pravila, i istakao da je država sada pokazala da može da sprovodi ta pravila.

“Sinoć su Beogradom šetali pripadnici desničarskih organizacija, danas gej populacije i rekao bih da je sve funkcionisalo besprekorno”, rekao je Vučić i istakao da je Srbija ozbiljno društvo, spremno da sprovodi reforme.

Upitan koliko je koštalo angažovanje policajaca u Beogradu, Vučić je odgovorio: “skupo je koštalo, mnogo više nego što bih želeo da nas je koštalo”.

On je naveo da nije saglasan sa ocenom da je grad bio pod opsadom i istakao da je policija radila svoj posao i da je država bila organizovana bolje nego ikad.

“Država je svoj posao obavila perfektno, nijedan osoba nije bila ugrožena, ni pripadnici gej populacije, ni oni koji se ne slažu sa njihovim uverenjima”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da policija radi na tome da se otkrije ko je učestvovao u napadu na televiziju B92, navodeći da policija ima snimke.

“Naravno da će da će javnost znati, a svi koji su kršili zakon… zna se kako se sa njima postupa”, rekao je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *