TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vučić danas u Vrginmostu i na Velikoj skupštini SNV-a

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj.

Vučić danas u Vrginmostu i na Velikoj skupštini SNV-a

Poslije jučerašnjih sastanka sa hrvatskim zvaničnicima, Vučić će danas posjetiti Vrginmost.

To je mjesto velikog stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, ali i tokom “Oluje”. Nakon sastanka sa stanovnicima Vrginmosta, Vučić će posjetiti Osnovnu školu “Gvozd”.

U Zagrebu, Vučić će se obratiti na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća. Planirano je i obraćanje hrvatske predsjednice i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca.

Ovom događaju prisustvovaće i odbornici iz više opštinskih, gradskih i županijskih vijeća Srba iz cijele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Početak treće Velike skupštine SNV-a zakazan je za 16.00 časova u zagrebačkoj koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Iz SNV-a podsjećaju da Srbi u Hrvatskoj imaju tradiciju održavanja crkveno-narodnih sabora, ističući da je najslavniji i najznačajniji od njih Majska skupština, održana u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima.

Tada je Јosif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtjevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom, a odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor.

SNV je obnovio tu tradiciju i u maju 2008. godine okupio je više od 1.500 izabranih odbornika manjinskih srpskih vijeća iz cijele Hrvatske.

Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svjetskog rata.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.