TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vučić: Ako hoćete da razgovarate, onda ne zakucavate poziciju

Vučić: Ako hoćete da razgovarate, onda ne zakucavate poziciju
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da je sa savjetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel razgovarao o odnosima sa Prištinom i o tome kako da se sačuvaju stabilnost i mir. Očekuje da u aprilu bude novih pomaka iz EU kako bi se trenutno stanje promijenilo.

Vučić je, u intervjuu za RTS, rekao da je sa Јanom Hekerom i Matijasom Litenbergom razgovarao o odnosima Beograda i Prištine.

– Nismo se približili dogovoru, jer ne pregovaraju Nijemci sa njima već mi, a takvih pregovora nema – rekao je Vučić.

Ne vjeruje da će takse uskoro biti ukinute, jer oni koji su ih uveli smatraju da za to imaju veliku podršku na kosovskoj političkoj sceni.

– Svejedno, platforma koju su donijeli je toliko loša i upoznao sam njemačke savjetnike sa stavom Srbije, rekao da je toliko užasna da ne vidm način da to bude promijenjeno u budućnosti. Platforma je praćena zakonskim aktima, ima obavezujuću snagau i nije pitanje samo teritorijalnog integriteta Kosova, koji se poklapa sa integritetima Srbije… već ima još desetine uslova jezivih za Srbiju – rekao je Vučić.

Sa savjetnicima Angele Merker razgovarao je, kaže, o tome kako da se sačuvaju stabilnost, mir, kako da se izbjegnu dalje eksalacije.

– Oni su rekli da su nedvosmisleno tražili ukidanje taksi, što je važno da kao najmoćnija zemlja EU traže, i očekivanja tokom aprila novih pomaka iz EU da se stvari na terenu promjene, a vidjećemo da li će to dovesti do ukidanja – rekao je Vučić.

Na pitanje zašto Beograd nije usvojio platformu za pregovore sa Prištinom, Vučić odgovara da je to jasno svakom razumnom čoveku.

– Ako hoćete da razgovarate sa nekim, onda ne zakucavate stvari. Ako ih zakucate, teško je eksere izvući. Da planiramo platformu koja bi bila slična prištinskoj, u kojoj bismo rekli da nema razgovora ni o čemu – od teritorijalnog integriteta Srbije do toga da postavimo tribuna za Albance koji su silovali Srpkinje, onda vam je jasno da pravite da dogovora nikada ne bude – rekao je Vučić.

Ističe da, za razliku od drugih, srpska strana pokazuje jasno opredjeljenje za razgovor i pokazuje daleko veću odgovornost jer nije uvela recipročne mjere.

“Ako ne želite dogovor, onda se ponašate kao Priština” – istakao je predsjednik Srbije.

Zamrznutog konflikta više nema, kaže Vučić.

– Kakav je zamrznuti konflikt kad neko sutra dođe i zaume Trepču. Јel mi imamo konflikt ako hoće da zauzmu Gazivode – upitao je Vučić.

On je rekao da je važno da se ne pravimo da problem ne vidimo.

– Ako ne uspijemo da riješimo problem, onda nikom ništa. Јoš jedna izgubljena generacija. Vrijeme je važan faktor i u politici i u životu – naveo je Vučić.

Priština, dodaje, zatvara sve linije za prolaz kamiona.

– Nama su tu prilično vezane ruke, ali se borimo da naše stanovništvo snabdijevamo. Svakoga dana moramo da se borimo sa tim. Plašim se da smo daleko od rješenja i od ukidanja taksi i te vrste normalizacije protoka ljudi i robe – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima Priština hoće da nam zaustavi sve na sjeveru.

– Oni i dalje ne kažu ko je ubio Olivera Ivanovića, jer nemaju pojma, ili se prave da nemaju pojma. Optužuju ljude za nešto od prije sedam ili osam godina. Sve rade sa ljudima koji su sposobni za odbranu KiM – izjavio je Vučić.

Albance investicije ne interesuju, oni investivcije nemaju, kaže predsjednik Srbije.

– Njih finansiraju spolja. Nas zanimaju investicije i vjerujem da ćemo uspeti da napravimo takav ambijent koji će čuvati stabilnost Srbije – naveo je on.

Imali smo, kaže, zamrznut konflikt sa Hrvatima, pa smo imali zamrznut konflikt u BiH.

– Odjednom došao 1. maj, pa smo imali Bljesak. A državni vrh nam pravio da se ništa nije dogodilo – izjavio je Vučić.

Posao onih koji vode državu je da brinu o svojoj zemlji, objasnio je predsednik.

– Pitam šta da radimo ako krenu da ujedinjuju Mitrovicu ili da zauzimaju Gazivode? Moramo da se ponašamo odgovorno, da pokažemo rješenje. Moramo da pokažemo da smo sve vreme radili na kompromisu i rješenju. Albanci nisu ni tako snažni, niti smiju da se tako ponašaju da nemaju nečiju podršku. Mi moramo polako da stvari dovodimo na svoju stranu – dodao je on.

Razgraničenje Ćosića i Đinđića

Da smo prihvatili razgraničenje koje je Đinđić predlagao, mi bismo bili u EU, i mogli bismo da kažemo da je VW kod nas, kazao je Vučić.

– Ne zaboravite, kada su Đinđić i Ćosić o tome govorili, naša situacija je bila mnogo povoljnija. Nismo imali granice na Јarinju i Brnjaku, niti presudu MSP-a. Danas smo u težoj situacij, ali bismo mnogo više – kaže predsjednik Srbije.

Politikom se, kaže bavi, zbog budućnosti.

– Јa se politikom bavim da bi nešto ostalo iza nas, ne pusti snovi, već fabrike i život za budućnost Srbije. To je zaštita nacionalnih interesa, ali na odgovornoj bazi. Kada ste na ovakvom mjestu morate da budete spremni da platite cijenu – objasnio je Vučić.

20 godina od NATO agresije

To je bila klasična agresija na jednu suverenu zemlju, i nije vođena samo bombama iz vazduha, već svim raspoloživim sredstvima, smatra Vučić.

– I danas sam uvjeren da Srbija za to nije odgovorna, da nije to zaslužila i da je strašno kakve je zrtve imala Srbija – od male Milice, do policajaca, vojnika – naveo je on.

Na godišnjicu će se obratiti građanima, uz moleban koji će prirediti patrijarh srpski Irinej i arhijereji SPC-a. Imaćemo pre toga paradu u Nišu i moći ćete da vidite razliku između onoga što imamo danas i onoga što smo imali ranije, rekao je predsednik.

Kako je naveo, biće 1.500 specijalaca obučenih po najmodernijim svjetskim standardima. Vigjećete 8-10 aviona “Mig 29”, ove godine vidjećete i helikoptere. Srbija ozbiljno jača svoju bezbjednost, sigurnost i to je temelj daljeg snaženja naše države. Ona mora da se ubrza kroz povećanje plata, izgradnje stanova za pripadnike vojske i policije, i dalje jačanje ekoonmije – zaključio je Vučić.

Izvor: RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.