TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vladika Grigorije poručio da su državljani BiH najbolji ljudi

Vladika Grigorije poručio da su državljani BiH najbolji ljudi

Vladika Grigorije poručio je da su državljani BiH najbolji ljudi.

On je istakao da budućnost Bosne i Hercegovine vidi u onome u čemu je bila najljepša njena prošlost.

– To je poštovanje komšije, drugog čovjeka. Poštovanje Bajrama, jednako kao i Božića. To je zvanje komšije na Bajram, na Uskrs ili Vaskrs. To je bila Bosna i Hercegovina uvijek. To je tamo rađalo velike pisce kao što su Ivo Andrić i Meša Selimović. Bogatstvo u različitosti je to rađalo. Poslije svih ovih ratova to što pričam izgleda usiljeno, ali ja u to duboku vjerujem i uvijek sam u to vjerovao. Mislim da tamo stvarno žive najbolji ljudi – kaže vladika.

On je dodao da se sjeća iz detinjstva da se u BiH ranije nikada nisu dijelili na Srbe, Hrvate i Bošnjake, kao što jer to danas.

– Dijelili smo se na suptilan i dosta uvažavajući način na pravoslavce, muslimane i katolike. U novije vrijeme je došlo do nacionalizma, ali otprilike jer tamo kasnimo za sto ili 150 godina. Ono što se u Evropi dešavalo u 19. vijeku, to se u BiH dešavalo u naše dane. Zato je nacionalizam na nivou prenaglašenosti, ali će, kao i svaki put, proći. Nacionalizam je uvijek primitivizam i iz toga se mora izaći – rekao je, između ostalog za DW Grigorije.

Izvor: srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.