Vladika Grigorije poručio da su državljani BiH najbolji ljudi

October 4, 2019, 10:17 am

Vladika Grigorije poručio je da su državljani BiH najbolji ljudi.

On je istakao da budućnost Bosne i Hercegovine vidi u onome u čemu je bila najljepša njena prošlost.

– To je poštovanje komšije, drugog čovjeka. Poštovanje Bajrama, jednako kao i Božića. To je zvanje komšije na Bajram, na Uskrs ili Vaskrs. To je bila Bosna i Hercegovina uvijek. To je tamo rađalo velike pisce kao što su Ivo Andrić i Meša Selimović. Bogatstvo u različitosti je to rađalo. Poslije svih ovih ratova to što pričam izgleda usiljeno, ali ja u to duboku vjerujem i uvijek sam u to vjerovao. Mislim da tamo stvarno žive najbolji ljudi – kaže vladika.

On je dodao da se sjeća iz detinjstva da se u BiH ranije nikada nisu dijelili na Srbe, Hrvate i Bošnjake, kao što jer to danas.

– Dijelili smo se na suptilan i dosta uvažavajući način na pravoslavce, muslimane i katolike. U novije vrijeme je došlo do nacionalizma, ali otprilike jer tamo kasnimo za sto ili 150 godina. Ono što se u Evropi dešavalo u 19. vijeku, to se u BiH dešavalo u naše dane. Zato je nacionalizam na nivou prenaglašenosti, ali će, kao i svaki put, proći. Nacionalizam je uvijek primitivizam i iz toga se mora izaći – rekao je, između ostalog za DW Grigorije.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *