TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vlada Srbije da isplati pomoć i penzionerima iz država regiona

Vlada Srbije da isplati pomoć i penzionerima iz država regiona
Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta apeluje da Vlada Srbije isplati jednokratnu novčanu pomoć od 4.000 dinara /67 KM/ i penzionerima iz Hrvatske, BiH i drugih država regiona.

Linta smatra da bi ta novčana pomoć bila značajna podrška svim tim penzionerima da se osjećaju sigurnije i da lakše prebrode vanredno stanje i borbu sa virusom korona.

On je napomenuo da u Srbiji živi veliki broj građana koji su stekli penzije radeći u nekoj od republika bivše Јugoslavije, te da je riječ o penzionerima koji tokom radnog vijeka nijedan dan nisu bili zaposleni u Srbiji i nemaju penziju te države.

– Prema podacima udruženja penzionera iz Hrvatske, u Srbiji živi blizu 50.000 penzionera koji primaju penzije iz Hrvatske preko Komercijalne banke – naveo je predsjednik Saveza Miodrag Linta.

On je istakao da značajan broj tih penzionera ima veoma male penzije u iznosu od 3.000 dinara /50 KM/ do 12.000 dinara /200 KM/, te da su u veoma teškoj socijalno ekonomskoj situaciji i jedva sastavljaju kraj sa krajem, zbog čega je jedan broj njih prinuđen da dodatno radi.

Linta je apelova da grad Beograd i ostale lokalne samouprave podijele humanitarne paketee i penzionerima iz Hrvatske, BiH i drugih država regiona koji imaju prebivalište ili boravište /izbjeglički status/ u Srbiji i ispunjavaju postavljene kriterijume.

Prema podacima Udruženja penzionera iz Hrvatske, na području grada Beograda je značajan broj protjeranih Srba iz Hrvatske sa primanjima manjim od 30.000 dinara, te time stiču pravo da dobiju humanitarni paket koji sadrži hranu i sredstva za higijenu, saopšteno je iz Saveza Srba u regionu.

– Dobijanjem jednokratne novčane pomoći i humanitarnog paketa penzioneri iz Hrvatske, BiH i drugih država regiona bili bi izjednačeni sa svojim vršnjacima iz Srbije i ne bi se osjećali diskriminisano i manje vrijedno – ocijenio je Linta.

(SRNA)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.