TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vlada FBiH hitno odobrila više od 2,5 miliona KM za penzionisanje Zeničkih rudara

Vlada FBiH hitno odobrila više od 2,5 miliona KM za penzionisanje Zeničkih rudara

Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je na hitnoj telefonskoj sjednici odobrila 2.597.859 KM za 44 radnika Rudnika mrkog uglja u Zenici koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Ovom odlukom federalna Vlada je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da bude doznačeno 2.597.859 KM za doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 44 radnika.

Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka Federacije BiH, Federalni zavod PIO/MIO, Poreska uprava FBiH i federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Podatke po kantonima o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dostaviti Razvojnoj banci Federacije BiH, saopšteno je iz federalne Vlade.

Rudnik mrkog uglja Zenica, koji posluje u okviru koncerna “Elektroprivreda BiH”, proslijedio je 6. decembra federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije spisak 44 radnika ovjeren od Poreske uprave FBiH i zbirnu rekapitulaciju sa ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u danas odobrenom iznosu, dodaje se u saopštenju.

Radnici Rudnika mrkog uglja “Stara Jama” u Zenici stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja, koji će organizovati svaki dan do 19. januara, saopšteno je danas iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

“Pozivamo sve nadležne institucije da što prije nađu rješenje za ove radnike, koji su časno i pošteno, obavljajući najteži posao u FBiH, zaradili penzije”, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Komentarišite

Your email address will not be published.