TV K3

android aplikacija

instaliraj

Višković u Prijedoru: Desilo se nešto što se moglo spriječiti (VIDEO)

Višković u Prijedoru: Desilo se nešto što se moglo spriječiti (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Prijedoru da se u trenutnim poplavama na području ovog grada desilo nešto što se moglo spriječiti.

“Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava”, istakao je Višković.

On je napomenuo da manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila obezbijeđena sredstva, nije urađeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Zbog imovinsko-pravnih odnosa to se nije uradilo i sad imamo poplavljen veliki broj kuća”, rekao je Višković novinarima u Prijedoru nakon što je s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem posjetio neka od poplavljenih područja.

On je najavio da će Vlada zajedno sa gradom naći rješenje i da ne može da shvati da nastavak izgradnje nasipa nije dozvolio čovjek čija kuća je, takođe, poplavljena.

“Ako treba Vlada da donese odluku da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom, mi ćemo to proglasiti i nasip ćemo uraditi. Da sam imao tu informaciju, ne bih se libio toga da Vlada da naredbu gradu da se tu uradi nasip, bez obzira da li se to nekom u tom momentu svidjelo ili ne”, dodao je Višković.

On je najavio mogućnost da se i u drugim slučajevim vodozaštitnih projekata u eksproprijaciju ide preko Vlade Republike Srpske i proglašenja opšteg interesa.

“Oni koji ne budu bili zadovoljni naknadama koje im po zakonu budu ponuđene, mogu u sudskom postupku da traže svoja prava, ali time neće moći zaustaviti izvođenje tih radova”, rekao je Višković.

On je naglasio da se situacija poput ove neće nikome dozvoliti, ne samo u Prijedoru, da će od ostalih gradonačelnika i načelnika opština tražiti da o ovakvim ili sličnim situacijama na vrijeme upoznaju Vladu, koja će onda donijeti odluku o proglašenju opšteg interesa.

“To je nešto što bi se svuda, u svakom normalnom svijetu radilo. Nemam riječi kada dođem na ovakvo mjesto i vidim ovako tužan prizor da je poplavljeno stotine kuća i domaćinstava, da su ljudi pretrpjeli materijalnu štetu zbog nečijih 30 metara, koji su izgleda vredniji nego sve ove kuće”, dodao je Višković.

Govoreći o štetama nastalim u ovim poplavama, Višković je najavio da će Vlada sa Gradom Prijedorom priteći u pomoć tim ljudima, da je o mehanizmima pomoći sada teško govoriti, te napomenuo da ima sredstava u Fondu solidarnosti, preko kojeg je i 2014. godine prikupljana pomoć.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u naselju Gomjenica nasip koji je rađen nakon poplava 2014. godine na jednom mjestu nije sastavljen zbog dugogodišnjih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i da je na tom mjestu voda probila u naselje i zaplavila veliki broj domaćinstava i poplavila određeni broj kuća, ali se još ne zna tačan broj.

Centralni tok Sane danas je u padu za oko 25 centimetara, vanredno stanje u Prijedoru je i dalje na snazi, nasipi i zaštite se i dalje utvrđuju i slijedi evidencija pričinjene štete.

 

Višković: Povoljnija situacija u Kozarskoj Dubici

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da je u područjima ugroženim poplavama u Srpskoj situacija danas povoljnija nego prethodnih dana.

Višković je novinarima u Kozarskoj Dubici rekao da je obišao ugrožena područja u Prijedoru, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici, ističući da je brzom intervencijom svih nadležnih, od lokalne do republičke vlasti, na neki način podignut stepen budnosti građana.

“Mi smo već preko Civilne zaštite 8. maja uputili dopis svim načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica da upozorimo na meteorološke prilike koje su se, nažalost, pokazale tačnim”, naveo je Višković.

On je dodao da je u protekla dva-tri dana zapadni dio Republike Srpske pogođen obilnim padavinama, a da su u mnogim lokalnim zajednicama štetu pričinile bujične vode.

Višković kaže da je u Kozarskoj Dubici prijetila opasnost od rječice Moštanice na kojoj je izvršena sanacija nasipa, odnosno gornjeg obodnog kanala na lokaciji Crnac.

“Ovdje smo intervenisali prije dolaska vode i privremeno sanirali taj nasip, a on je odigrao svoju ulogu i izdržao”, rekao je Višković i najavio radove na daljem jačanju tog nasipa.

On je naglasio da će u narednom periodu biti izgrađen parapetni betonski zid u naselju Špilja u dužini od 500-600 metara, koji će Kozarsku Dubicu zaštititi sa svih strana.

Višković je naveo da niko ne može predvidjeti kataklizme i prirodne nepogode.

“Zato smo tu da na vrijeme alarmiramo naše građane i institucije, da učinimo sve da, prije svega, zaštitimo ljudske živote, a poslije toga i imovinu”, rekao je Višković.

On je naglasio da će šteta na poljoprivrednom zemljištu ili pomoćnim objektima biti procijenjena u saradnji sa lokalnim zajednicama.

“Sigurno je da ćemo dio štete nadoknaditi. Moram da budem do kraja iskren, valjda ne očekuju građani da ćemo moći svu štetu nadoknaditi jer nema tog budžeta koji bi to mogao, ali ćemo sigurno pomoći lokalnim zajednicima da na neki način, kroz gorivo ili sjemenski materijal, obeštete ljude za štetu u poljoprivredi”, rekao je Višković.

On je dodao da će konkretne odluke biti donesene kada nakon što bude procijenjena šteta od poplava.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je premijer Srpske pokazao interesovanje i brigu za građane Republike Srpske, pa tako i stanovnike Kozarske Dubice.

“Upravo na njegovu urgenciju, dva dana prije nego što su počele kiše u Kozarsku Dubicu je stigla mehanizacija koja je izvršila sanaciju nasipa Moštanice, koja je ugrožavala naš grad”, rekao je Reljić.

On je dodao da ga kao građanina i načelnika Kozarske Dubice raduje najava premijera Viškovića da će, u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srpske, nastojati da se od plavljenja zaštite domaćinstva i putna komunikacija u Špilji.

“Imali smo samo u tom mjestu prekid putne komunikacija i ako budu sanirane još ove dvije stvari, Kozarska Dubica u budućnosti može mirno spavati što se tiče poplava”, naglasio je Reljić.

 

Višković u Kostajnici: Vlada će pružiti svu potrebnu pomoć

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas tokom posjete opštini Kostajnica da će Vlada pružiti pomoć lokalnim zajednicama pogođenim poplavama.

Višković je rekao da će, kada prođe krizna situacija, lokalne zajednice sa svojim komisijama procijeniti štetu i tada će se tačno znati na koji način će se pomoći lokalnim zajednicama kako bi one mogle ispoštovati ljude i privredne subjekte angažovane sa mehanizacijom i ljudstvom, te kako bi se razumno podijelili troškovi.

On je izjavio novinarima da su poplave koje su zadesile Srpsku proteklih dana najavljene i da je Civilna zaštita već 8. maja upozorila sve načelnike i gradonačelnike da obrate pažnju i da prate situaciju, te da su institucije reagovale na vrijeme.

Prema njegovim riječima, zaštićeni su, prije svega, ljudski životi i materijalna dobra.

“Ima štete na poljoprivrednom zemljištu, ima i poplavljenih objekata i Vlada Srpske će iz Fonda solidarnosti pomoći poplavljenim lokalnim zajednicama i njihovom stanovništvu da koliko-toliko ublaže posljedice poplava. Moramo biti realni i pošteni i reći da se ne može očekivati da se u potpunosti isplati šteta jer ona će vjerovatno biti milionska, ali sigurno nećemo nijednu našu lokalnu zajednicu ostaviti bez pomoći”, rekao je Višković.

Premijer Republike Srpske je obišao Ulicu Ranka Šipke koju je poplavila rijeka Una, te potok Tavija koji je regulisan uz pomoć Vlade Republike Srpske i naglasio značaj izgradnje ovakvih objekata.

“Da kojim slučaj ovaj objekat nije izgrađen mi bismo danas ovdje imali situaciju da čitav grad bude pod vodom i ovo je način kako se boriti protiv poplava”, istakao je Višković, dodajući da je Vlada Srpske proteklih godina dosta uložila u zaštitu od poplava.

On je naveo da su prioritet bile visoke vode kao što su Sava i Drina i najavio za nekoliko dana u Trebinju razgovore sa predstavnicima Svjetske banke za obnovu i razvoj kako bi se realizovali novi projekti vodozaštite da bi se neke buduće nepogode mogle držati pod kontrolom.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da vanredne mjere odbrane od poplava na području ove opštine ostaju na snazi, iako je trenutna situacija relativno dobra.

“Mi smo preživjeli izlivanje rijeke Strigove koja se povukla u korito, a ostale bujične rječice su ovaj put bile mirne zahvaljujući Vladi Republike Srpske uz čiju pomoć smo uradili regulaciju rječice Tavije”, rekao je Bundalo.

On je dodao da se sada prati rijeka Una koja je poplavila poljoprivredno zemljište, 20 kuća i prateće objekte, te izrazio nadu da će Vlada Srpske imati razumijevanja i pružiti pomoć manjim opštinama finansijski ili gorivom koje treba da bude nadoknađeno subjektima koji su pomagali za vrijeme poplave i koji će pomagati u sanaciji nakon što se voda povuče.

(Tekst i foto: Srna)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.