TV K3

android aplikacija

instaliraj

Višković: Povećanje cijene struje samo za privredna društva

Višković: Povećanje cijene struje samo za privredna društva

Premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da će doći do povećanja cijene električne energije za 4,9 odsto, ali samo za privredna društva, ne i za domaćinstva, te da je to urađeno u dogovoru sa poslovnom zajednicom.

Višković je demantovao navode opozicije da je struja u Federaciji BiH jeftinija i podsjetio da je tu već došlo do povećanja cijene od pet odsto.

On je ukazao na činjenicu da će Srpska i BiH uskoro doći u poziciju liberalizacije cijene električne energije.

– Vlada ne određuje cijenu, a tu je bila pokrenuta priča o mnogo većem povećanju. Vlada je na prošloj sjednici dala preporuku da u ovom momentu ne bi bilo dobro da se ide u značajnije povećanje. Vođeni su pregovori sa poslodavcima i privrednom komorom i postignuta je saglasnost u vezi toga – rekao je Višković.

On je naglasio da je cilj Vlade rasterećenje privrede i smanjivanje poreza, te da se radi na tome.

– Vlada funkciniše tek dva mjeseca, a u naredni četvrtak na sjednici biće rješenja o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dobit, gdje uvodimo da sve što se nabavlja u privredi – mašine i oprema bude neoporezivo sa aspekta povećanja privrednih subjekata i novog zapošljavanja u njima – rekao je on.

Premiejr Srpske naglašava da će Vlada raditi tako da nikada ne bude ugrožen budžet i da će se odgovorno odnositi prema građanima.

– Ova vlast je uvela obavezu isplate boračkog dodatka, ali u ovom momentu nemamo prostora za njegovo povećanje što ne znači da toga neće biti ako se stvore uslovi – rekao je Višković i dodao da se iz budžeta godišnje za mjesečni i godišnji dodatak izdvaja 70 miliona KM.

On je najavio da će biti urađen set zakona koji će se baviti sivom ekonomijom, zakon o fiskalnim kasama, igrama na sreću, o osiguranju, inspekcijama…

– Činićemo sve da i time povećamo prihodovnu stranu budžeta – rekao je Višković.

On je naveo da su javne investicije jedini realan pokretač privrede Srpske, te da će zajedno sa Srbijom na tom planu biti rađene hidroelektrane Foča i Paunci.

– U petak sam u Srbiji i ponudiću da i HE Buk bijela radimo sa Srbijom, jer mi je stalo da to radimo sa tom zemljom i da to uradimo što prije. Ne želim dugotrajne procedure – kaže Višković.

Kada je riječ o gradnji auto-puta od Doboja prema graničnom prelazu Rača, Višković je naveo da ubrzano treba raditi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

Predsjednik Vlade rekao je da se ide u projekciju izgradnje nove trase puta od Tjentišta kanjonom rijeke Sutjeske do rijeke Drine, gdje će biti izgrađen most koji se na drugoj strani obale povezuje sa putem Foča-Šćepan Polje.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Višković je rekao da bi srpski predstavnici u Savjetu ministara trebalo da utiču na to da bude potpisan međudržavi sporazum sa Crnom Gorom u vezi sa izgradnjom mosta na Šćepan Polju, čija investicija iznosi četiri miliona evra.

– Republika Srpska ima isprojektovan put Foča-Šćepan Polje, obezbijeđena kreditna sredstva i može se vrlo brzo krenuti u izgradnju tog dijela puta – istakao je Višković.

On je rekao da je postojeća trasa puta od Tjentišta do Broda na Drini skoro neupotrebljiva zbog klizišta, jer se na ovoj trasi ne može izvesti neki stabilan put.

RTRS/SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.