TV K3

android aplikacija

instaliraj

Višegrad: Obilježavanje Prvog srpskog ustanka i Dana boraca

Višegrad: Obilježavanje Prvog srpskog ustanka i Dana boraca
Služenjem parastosa u manastiru Dobrun kod Višegrada danas je obilježavanje 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Parastosu prisustvuju delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštitu Srpske Duško Milunović, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, te državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Nenad Nerić.

Parastosu prisustvuju i načelnici opštine Višegrad Mladen Đurević i Novo Goražde Mila Petković, predstavnici boračkih organizacija regije Stara Hercegovina i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Polaganje vijenaca na Spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu počelo je u 11.00 časova, dok je polaganje cvijeća na Centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu predviđeno u 12.00 časova, a potom obraćanje zvaničnika.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položili su živote za Srpsku.

RTRS

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.