TV K3

android aplikacija

instaliraj

Više prepreka za veliku koaliciju u Sarajevu, ali ova je NAJVEĆA

Više prepreka za veliku koaliciju u Sarajevu, ali ova je NAJVEĆA

Srpska koalicija u Sarajevu u ovom trenutku nije moguća. Savez za pobjedu i dalje odbija bilo kakve razgovore na tu temu, dok se glasovi za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS ponovo ne prebroje i otklone sve sumnje da izbori „nisu pokradeni“.

S druge strane, predsjednik RS i, prema preliminiranim rezultatima, budući srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poziva na srpsko jedinstvo u Sarajevu „radi zaštite interesa Republike Srpske i očuvanja njenih institucija”.

– Nema nikakvih razgovora o toj temi, niti o bilo čemu što će doći poslije izbora dok se ne raščiste stvari oko izbora. Izbori su definitivno bili održani u potpuno neregularnim uslovima, dominirali su krađa glasova, prijetnje, ucjene. Ogroman broj ljudi u Srpskoj je glasao protivno svojim uvjerenjima, isključivo pod ucjenom i strahom. Zato nema nikakvih razgovora o bilo čemu šta slijedi poslije izbora – kaže potpredsjednik PDP Igor Crnadak.

Međutim, da u opozicionom bloku nisu baš svi toliko isključivi na saradnju sa Dodikom govori i izjava gradonačelnika Doboja i visokog funkcionera SDS Obrena Petrovića da podržava inicijativu aktuelnog predsjednika RS upućenu svim političkim partijama za jedinstvo i zajedničko djelovanje.

– Veoma mi je drago da je predsjednik Dodik prihvatio našu inicijativu da nas primi i da razgovaramo o temama koje će biti na dobrobit i RS i srpskog naroda, a i BiH. Naš je interes da nastupamo jedinstveno na nivou BiH radi zaštite interesa Republike Srpske i očuvanja njenih institucija. I budući poslanici iz Doboja i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u parlamentu BiH podržaće Dodika i Cvijanovićevu u njihovoj želji za jedinstvom i slogom i u Banjaluci i u Sarajevu – izjavio je Petrović.

Istovremeno, izvori Srpskainfo bliski SDS kažu da su ogranci SDS u Doboju i Bijeljini, koji su ujedno i najjači, potpuno razočarani ukupnim izbornim rezultatom SDS na opštim izborima i da će narednih dana uslijediti pritisak na vrh partije okupljen oko Vukote Govedarice da se preispita njegova odgovornost i da se šansa za vođenje stranke da novim ljudima.

U tom slučaju, po tvrdnjama naših izvora, nije nerealno da “novi” SDS i sa novim liderom postigne dogovor sa Dodikom oko ulaska u vlast i u Banjaluci i u Sarajevu, odnosno da se postigne šira koalicija.

I profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i politički analitičar Drago Vuković smatra da postoji velika mogućnost šire koalicije u Banjaluci, koja bi se istovremeno reflektovala na Sarajevo.

– Jer, da bi se postiglo jedinstvo u Sarajevu, mora se postići jedinstvo u Banjaluci. Mislim da je to moguće ako se prevaziđu uski partijski interesi. Zato mislim i da je ideja Obrena Petrovića dobra, kao i da Vukota Govedarica više neće biti bitan čovjek u politici. Izgubio je izbore i vjerovatno više ne može da utiče na ljude koji su izabrani. A, ako bude negativno uticao, onda je to još jedan korak ka njegovom političkom kraju – smatra Vuković.

On dodaje da bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju, srpski predstavnici u Sarajevu su obavezni da rade i grade srpsko jedinstvo.

– Mislim da će doći do tog jedinstva, a ako ne dođe, onda je to definitivno znak da Srbi nemaju taj istorijski i osjećaj nacionalne odgovornosti nego da su potpali pod loš uticaj borbe za vlast. U Sarajevu se ne brani nijedan drugi interes nego interes Srpske i srpskog jedinstva – rekao je Vuković.

Košarac: Građani kaznili SzP

– Građani RS su kaznili politiku SzP, odnosno politiku koja je proizvela srpsko nejedinstvo. Na osnovu implementacije izbornog rezultata je vidljivo da oni neće biti bitan elemenat neophodan da bi se obezbijedilo srpsko jedinstvo u institucijama BiH, jer su izborni gubitnici i nemaju dovoljan broj mandata. Bez obzira na sve to mi apelujemo da budemo jedinstveni i odgovorni prema RS u zajedničkim institucijama BiH – kaže poslanik SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac.

Tvrdnjama da ne priznaju izborne rezultate, dodaje Košarac, SzP i dalje „pokušava da se dodvori američkoj ambasadorki koja želi da destabilizuje RS i njene institucije“.

– Vidljivo je da pod njenim patronatom pokušavaju da ospore legitimitet izbora. Uvjeren sam da će ista struktura vlasti biti i na nivou RS i na nivou BiH i da se više neće ispunjavati domaća zadaća nekih ambasadora, prije svega, američke amabasadorke – istakao je Košarac.

SRPSKAINFO

Komentarišite

Your email address will not be published.