TV K3

android aplikacija

instaliraj

Virus korona ušao u srbački Dom zdravlja

Virus korona ušao u srbački Dom zdravlja

U cijeloj Republici Srpskoj, a samim tim i u opštini Srbac, na snazi je zabrana javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica i građani treba dosljedno da poštuju ovu odluku kako bi se na taj način spriječilo dodatno pogoršanje epidemiološke situacije, koja je vidno narušena proteklih dana.

Ovo je jedan od zaključaka sa današnje sjednice Štaba za vanredne situacije opštine Srbac kojom je predsjedavao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Na sjednici je konstatovano da je novom naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije od 6. jula zabranjen svaki vid javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica, a do tada se ta zabrana odnosila samo na javna mjesta. To znači da građani treba da se uzdržavaju svih vidova organizovanih proslava u vlastitim domaćinstvima i drugim javnim skupovima i manifestacijama, ukoliko se radi o grupama većim od 50 lica, ili da taj broj prilagode važećoj naredbi.

„Došlo je do enormnog porasta broja zaraženih u cijeloj Srpskoj a novih slučajeva virusa korona je proteklih dana bilo i u našoj opštini. To je isključivo odraz prevelikog opuštanja i nepoštovanja mjera koje su propisali krizni štabovi. Sve više obolijeva osoba mlađe i srednje životne dobi, a najugroženiji su i dalje hronični bolesnici i starije osobe i ukoliko dozvolimo da se zaraza naglo proširi, dovešćemo mnoge sugrađane u ozbiljnu opasnost“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Direktor Doma zdravlja, Mirko Stojić, rekao je da je proteklog vikenda nije bilo novozaraženih u srbačkoj opštini i podsjetio da su u proteklih sedam dana registrovana tri slučaja virusa korona u Srpcu.

„U pitanju su dva radnika Doma zdravlja i jedan student iz naše opštine koji je ovih dana došao iz Srbije. Na svu sreću, nemaju težih simptoma i nalaze se u izolaciji. Takođe smo identifikovali njihove kontakte, među kojima je jedan broj radnika naše ustanove“, rekao je Stojić.

Prema njegovim riječima, od njih četvoro koji rade u službi hitne pomoći i koji su testirani tokom vikenda, svi su bili negativni, a danas će biti testirano još 10 radnika.

„Pozivam građane da nose zaštitne maske i primjenjuju druge mjere koje su obavezne. U skladu s tim, donio sam odluku da oni radnici Doma zdravlja koji ne budu nosili masku budu disciplinski kažnjeni. Situacija nije nimalo bezazlena i kompletno društvo mora biti maksimalno odgovorno u ovim trenucima“, istakao je Stojić.

Proteklog vikenda pojačana je kontrola radnog vremena ugostiteljskih i trgovinskih objekata, od strane opštinske inspekcije i komunalne policije, kao i pripadnika Policijske stanice koji su se takođe pobrinuli da javna okupljanja proteknu u skladu sa važećim naredbama.

„I pored stalne opasnosti od potencijalne zaraze, naši radnici su na broju i obavljaju redovne nadležnosti uz stalno upozoravanje građanima da nose zaštitna sredstva. Takođe obavljamo razgovore sa građanima koji planiraju veća javna okupljanja i skrećemo im pažnju na važeće naredbe i opasnosti koje takva okupljanja mogu donijeti u smislu pogoršanja epidemiološke situacije“, rekao je komandir Novaković.

Jedan od zaključaka štaba je da se zabrani prodaja alkoholnih pića poslije 23 časa na benzinskim pumpama i da se do daljeg prolongira početak rada vrtića, iako su radnici i mališani ove ustanove, koji su bili zaraženi, izašli iz izolacije i na ponovljenim testiranjima su bili negativni na virus korona.

Izvor: Opština Srbac

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.