Vežbajte jer su vrat i kičma na udaru zbog mobilnog telefona

Hirurzi ukazuju na činjenicu da je u porastu broj pacijenata sa bolovima u vratu i gornjem delu leđa, a da je uzrok toga loš stav tela izazvan dugotrajnim korišćenjem mobilnih telefona. Upozoravaju da bi zato današnji osmogodišnjaci na operaciju vrata ili kičme mogli već sa 28 godina!

Vežbajte jer su vrat i kičma na udaru zbog mobilnog telefona

Deca i mladi u Srbiji imaju sve češće zdravstvene probleme koji su nekada bili karakteristični za odrasle. To je posledica toga što ne vežbaju dovoljno, mnogo više vremena su ispred kompjutera ili nadvijena nad mobilnim telefonom.

Dragan Tomašević iz Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije kaže da situacija nije ružičasta i da rezultati istraživanja, koje je pre dve godine sproveo Republički zavod za sport i medicinu sporta, pokazuju da je u Srbiji procenat dece sa ravnim stopalima i povećanim dijabetesom zastrašujuć.

„Mi kao država i posebno strukovane organizacije kao što je Savez za rekreaciju i fitnes Srbije moramomnogo da uradimo na edukaciji i na pospešivanju svih oblika vežbanja, najpre rekreacije pošto se preko rekreacije obraćamo najširim društvenim grupama“, naglasio je Tomašević.

U školama je uvedeno obavezno vežbanje svakog dana 15 minuta. Učitelji kontrolišu, ali neka deca vežbaju, neka ne. Postoje i vežbaonice na otvorenom, trim staze u parkovima tako da za fizičku aktivnost i brigu o zdravlju nisu neophodni ni skupa oprema ni mnogo novca.

„Poslednjih godina primećen je ogroman pomak u dostupnosti besplatnih prostora za rekreaciju kako trim staza, tako i poligona za funkcionalni trening. Takođe, ekspanzija fitnes klubova omogućila je da na gotovo svakom ćošku ima prostora za vežbanje gde često za cenu kafe u kafiću može da se vežba dva sata u vrlo kvalitetnim uslovima i pod nadzorom stručnih lica“, istakao je Tomašević.

Prema njegovim rečima, sprave i prostor se mogu obezbediti novcem, ali je jedna od najvažnijih stvari stručni rad, jer, nažalost, bilo je u prošlosti slučajeva neadekvatnog stručnog rada, pa samim tim i negativnih efekata.

Najbolje je vežbati svakog dana, poručuje Dragan Tomašević, ali, ukoliko to nije moguće, minimum je tri puta nedeljno.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.