TV K3

android aplikacija

instaliraj

Velt: ID se infiltrira na Balkanu

Zapanoj Evropi sve više se približava ''Islamska država", piše njemački "Velt".

Velt: ID se infiltrira na Balkanu

Prema informacijama koje je taj list prenio u svom nedjeljnom izdanju, a koje je dobio iz bezbjednosnih krugova, zapadni Balkan postao je neka vrsta “ulaznih vrata” za islamističke borce.

“Njemačka tajna služba već nekoliko mjeseci uočava trend da islamisti na Balkanu sve više formiraju mreže kako bi prokrijumčarili borce u ratna područja”, navodi list, kako je prenio radio “Dojče vele”.

“Salafistički propovjednici na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji”, kaže se dalje u tekstu, “naveliko regrutuju borce za sukobe u Siriji i na sjeveru Iraka. Samo sa Kosova u te krizne regione otišlo je više od 250 ljudi – u poređenju sa brojem stanovnika Kosovo je tako rekorder u Evropi.

Region važi za omiljenu tranzitnu rutu džihadističkih boraca. Tu je i svojevrsna međustanica za islamiste iz Njemačke, Francuske, Belgije, Austrije i Holandije kada odlaze na ratišta na Bliskom istoku.

‘Polazimo od toga da se tamo vrši i neka vrsta obuke džihadista’, kaže jedan predstavnik bezbjednosnih službi.

“Takođe, balkanske zemlje se više ne koriste samo za regrutovanje boraca – one postaju mjesta u koja se borci sa ratišta vraćaju i na kojima se možda pripremaju teroristički napadi”, piše “Velt” i pritom podsjeća na napad koji se u aprilu ove godine dogodio u Zvorniku.

Njemački list piše da je zbog toga njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma zabrinuto i najavljuje da će o “prijetnji sa Zapadnog Balkana” ove nedjelje raspravljati i Parlamentarni kontrolni gremijum Bundestaga.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.