Veliki porast broja uhapšenih imigranata od dolaska Trampa na vlast

Veliki porast broja uhapšenih imigranata od dolaska Trampa na vlast

Broj uhapšenih imigranata za koje se sumnja da su ilegalno u SAD, znatno je skočio u prvim mjesecima administracije predsjednika SAD Donalda Trampa, saopštili su danas zvaničnici.

Broj uhapšenih porastao je za gotovo 40 odsto od 22. januara do 29. aprila u poređenju sa sličnim periodom prošle godine, po podacima koje je objavila američka Imigraciona i carinske služba.

U tom periodu uhapšeno je ukupno 41.300 ljudi koje treba da se deportuju. Od tog broja gotovo 11.000 nema krivične presude, što je više nego dvostruko više uhapšenih imigranata bez krivičnih presuda nego u istom periodu prošle godine.

Vršilac dužnosti direktora Imigracione službe Tomas Homan rekao je da je veći broj imigranata uhapšen zbog pojačane primene propisa.

– Posao agenata je da sprovode zakon i upravo to radimo – rekao je Homan.

Tramp je 25. januara potpisao naređenje o strogom sprovođenju imigracionih propisa.

– U istom periodu broj deportacija je opao za 12 odsto – rekao je Homan što je objasnio manjim brojem hapšenja na američko-meksičkoj granici, odakle se imigranti obično brzo vraćaju nazad, i gomilanjem u imigracionim sudovima neriješenih sučajeva deportacije.

Trampova administracija upravo pokušava da predstavi svoja dostignuća uprkos širenju skandala oko otpuštanja direktora FBI i dijelenju povjerljivih obavještajnih podataka s ruskim ministrom i ambasadorom.

Izvor: Beta – AP

Komentarišite

Your email address will not be published.