TV K3

android aplikacija

instaliraj

Velika izložba srpskog slikara u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, francuska publika moći će od 7. aprila da uživa u radovima Nemanje Mate Đorđevića, jednog od najuspješnih umjetnika mlađe generacije.

Velika izložba srpskog slikara u Parizu

Na velikoj izložbi na tri nivoa Kulturnog centra, Đorđević će na izložbi “Nyctophilia” predstaviti radove nastale od 2013. do onih koji su nastali u Parizu 2016, gradu u kojem autor trenutno živi i radi.

Na postavci će biti prikazane slike, crteži i kolaži, o kojima je u svom tekstu “Potrebno je upoznati noć” Muharem Bazdulj napisao: “”Suptilnost i smiraj generalno stvaraju manir s kojim Đorđević prilazi svojim noćnim motivima.

On je svjestan da su nam svjetlost i boja najnužnije da bismo mogli da se zagledamo u noć.

Đorđevićevo sioranovsko nadahnuće je, naime, nedvosmisleno, a od nas zavisi kuda će da nas odvede. Destinacija će u svakom slučaju biti vrijedna putovanja”“. Nemanja Mate Đorđević rođen je 1983. u Beogradu.

Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, i dobitnik je brojnih priznanja iz oblasti slikarstva i crteža – nagrade Fonda Vladimir Velićković za crtež 2009, nagrade 47. Zimskog salona u Herceg Novom za slikarstvo, nagrade Milan Konjović na Likovnoj jeseni 2014. u Somboru…

Đorđević je dobitnik i nagrade Francuske Akademije lijepih umjetnosti za podstrek slikarstvu, kao i prestižne nagrade za crtež Pjer David Vel 2015. Izložba “Nyctophilia” biće otvorena za posjetioce do 7. maja ove godine.

 

(Tanjug)

Komentarišite

Your email address will not be published.