Večiti, niste dostojni slave prethodnika

Pretnje, optužbe, tuče, saopštenja... Čelnici Crvene zvezde i Partizana čine sve da obezvrede domaće takmičenje. Da li se bar malo stide legendarnih asova koji su pronosili slavu crveno-belih i crno-belih?

Večiti, niste dostojni slave prethodnika

Ostala su dva kola do kraja šampionata, posle kojih će biti poznato ko će osvojiti titulu – Crvena zvezda ili Partizan. Međutim, kada se spusti superligaška zavesa, ostaće gorak ukus zbog svega što je obeležilo ovu sezonu. O šampionu i igrama na terenu se neće polemisati, već isključivo o zakulisnim radnjama. Dominirali su skandali, prepucavanje klubova… Zato svi jedva čekaju da se završi mučenje i okonča tragikomedija u našem fudbalu.

Ali, kraj sezone neće rešiti brojna pitanja! Ponovo će nas na startu sledeće ubeđivati da fudbal u Srbiji zapravo nije tako loš i da prvenstvo nikad nije bilo regularnije. Tako će čelnici večitih opet nasmejani ući u sezonu, lažno se smejući, da bi negde u aprilu, maju krenuli sa ispaljivanjem otrovnih strelica. I tako u krug.

Ljudi iz uprava dva kluba još jednom su pokazali da nisu dostojni slavnih generacija – Partizanove iz 1966. godine kada su bili finalisti Kupa evropskih šampiona i Zvezdine iz Barija i Tokija 1991. godine. Šta bi sad rekli oni koji su donosili najveće uspehe večitima i među kojima je vladalo prijateljstvo i druženje posle utakmica: Bobek, Zebec, Čajkovski, Galić, Milutinović, Šoškić, Jusufi, Vukotić, Mijatović s jedne i Mitić, Šekularac, Pižon Petrović, Stojković, Savićević, Pančev, Jugović, Stanković s druge strane? Da li će se bar malo aktuelne uprave postideti?

Iz ola u kolo upućivane su sve gore optužbe, a žalili su se oni koji nisu bili na vrhu, logično. Zato iz vikenda u vikend imamo sve goru situaciju i samo se čeka ko će se oglasiti i na koji način će ocrniti rivala. Tako večiti nisu razmišljali o svojim problemima, već su isključivo vodili računa šta se dešava u komšijskom dvorištu. Zato i ne čudi što dominiraa reč “lopovluk”, optužbe da je ukradena titula, pozivanje na “Kalčopoli”…

Sve je još gore ako se zna da su se funkcioneri Crvene zvezde i Partizana u februaru sastali na Kipru, zajedno sa ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije, i dogovorili se da u odnosima dva najveća kluba vlada isključivo pozitivna atmosfera. Taj dogovor nije baš dugo trajao. Zašto su se tada lažno smejali i lagali i sebe i nas?

Farse i u ostalim klubovima

Ono što je još gore, u farsu su se uključili i ostali klubovi, pa je sve poprimilo obrise tragike! Najpre se podigla prašina posle kvota za meč Vojvodina – Radnički (kvota na pobedu “lala” bila je 5,50), da bi posle utakmice predsednik Novosađana Dušan Mijić pretio prvom čoveku Sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” Mirku Poledici. Kao da to nije bilo dovoljno, srpski fudbal su u crno zavila dešavanja iz Novog Pazara kada su se u tunelu tukli čelnici domaćina i fudbaleri Borca.

Rasizam na Banjici, nacionalizam u Humskoj

Prolećni deo sezone su obeležile i rasističke uvrede, koje su na račun Evertona uputile pristalice Rada na Banjici. “Građevinari” su zbog toga kažnjeni sa dva meča, a Srbi su u Evropi predstavljeni kao rasisti. Tu nije bio kraj incidentima te vrste, jer su u aprilu navijači Partizana pogrdnom pesmom “pola Mađar, pola ustaša” vređali Vojvodinu.

SUPERLIGA PROLEĆNI SKANDALI

– Rasističke uvrede Evertonu na meču Rad – Partizan

– Rat saopštenjima Zvezde i Partizana pred 153. derbi, u koji su se uključili svi ostali klubovi

– Uvredljiva pesma “grobara” za navijače Vojvodine

– Priče u plej-ofu ko će koga da pusti

– Optužbe iz Zvezde da im je titula ukradena na 154. derbiju

– Teorije zavere i priče ko je čiji klub

– Sudijska komisija FSS posle mesec dana saopštila da su čelnici večitih upadali u sudijske svlačionice

– Tuča igrača i funkcionera posle meča Novi Pazar – Borac

– Afera “kvote” pred duel Vojvodina – Radnički (kvota na pobedu Vojvodine bila 5,50)

– Predsednik Vojvodine Dušan Mijić pretio prvom čoveku Sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” Mirku Poledici

– Saopštenja Zvezde i Partizana i nove optužbe uoči poslednja dva kola Superlige

BLIC.RS

Komentarišite

Your email address will not be published.