Vatikan tražio od Instagrama istragu zbog „lajkovanja“ fotografije manekenke sa papinog naloga

November 20, 2020, 8:45 am

Vatikan je saopštio da je tražio objašnjenje od „Instagrama“ nakon što je sa papinog zvaničnog naloga na ovoj društvenoj mreži „lajkovana“ fotografija oskudno odevene brazilske manekenke.

Nije jasno kada je fotografija Natalije Gariboto „dobila pohvalu“ sa papinog zvaničnog naloga na Instagramu, ali je „lajk“ bio vidljiv 13. novembra pre nego što je povučen narednog dana, navodi Katolička novinska agencija.

Vatikan traži istragu kako je došlo do „lajkovanja“ fotografije Natalije Gariboto

Agencija čiji je model Garibotova iskoristila je maksimalno situaciju sa „lajkovanom“ fotografijom. Podelili su na svom nalogu pomenutu fotografiju uz komentar da ima „papin zvanični blagoslov“, piše britanski Gardijan.

Natalija Gariboto, pred svojih 2,4 miliona pratilaca na Instagramu, našalila se kako će „makar ići u raj“.

Citirajući izvor blizak pres-službi Vatikana, Katolička novinska agencija javlja da je u toku istraga kako je došlo do „lajkovanja“.

Vođenje papinih naloga na društvenim mrežama povereno je timu ljudi.

„Možemo isključiti da je ‘lajk’ došao od Svete stolice, a objašnjenje je traženo od ‘Instagrama'“, rekao je portparol Vatikana za Gardijan.

Iako je popularan na društvenim mrežama papa ne provodi dan tvitujući

Papa Franja je veoma popularan na društvenim mrežama. Samo na Instagramu ima 7,4 miliona pratilaca, a na Tviteru, gde je 2017. godine bio najpopularniji svetski lider, sada ima čak 18,8 miliona pratilaca.

Papa Franja u oktobru u Vatikanu

Papa Franja u oktobru u Vatikanu

Uprkos tome, sam poglavar Rimokatoličke crkve vrlo retko objavljuje sadržaj na društvenim mrežama.

„Papa nije kao Donald Tramp, ne sedi ispred računara ili sa telefonom u rukama tvitujući ceo dan“, rekao je Robert Mikens, urednik dnevnog lista La Croix na engleskom jeziku.

Prema njegovim rečima, papa odobrava tvitove, ali ne i lajkove: „Tek izuzetno retko izrazi želju da nešto objavi sam zbog situacije koja se razvija ili treba brzo da se napiše“.

Mikens ističe da papa sigurno nema nikakve veze sa pomenutim „lajkom“ i da počinioca treba tražiti u služba za odnose sa javnošću.

RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *