TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vašington poziva London da odustane od sporazuma sa Iranom

Amerika je od Velike Britanije zatražila da odustane od podrške nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine sa Iranom i da udruži snage sa Vašingtonom kako bi se suprostavili globalnoj prijetnji koju, kako Bijela kuća smatra, Teheran predstavlja.

Vašington poziva London da odustane od sporazuma sa Iranom

Uprkos protivljenju evropskih saveznika, američki predsjednik Donald Tramp je u maju povukao SAD iz sporazuma postignutog između svjetskih sila i Irana prema kojem su ukinute sankcije, a Teheran je zauzvrat ograničio svoj nuklearni program.

Od tada, Britanija, Francuska i NJemačka pokušavaju da održe sporazum u životu, dok je Tramp uveo nove sankcije, navodeći da je neophodno postići širi i uravnoteženiji dogovor.

Američki ambasador u Britaniji Vudi DŽonson kritikovao je Teheran je finansira razne strane u sukobima u regionu i vrši štetne aktivnosti umjesto da investira u svoju ekonomiju.

Prema njegovim riječima, Iran treba da sprovede opipljivije i postojanije promjene kako bi imao ponašanje “normalne države”.

“Do tada, Amerika će pojačavati pritisak i želimo da Britanija bude na našoj strani. Vrijeme je da se odstupi od sporazuma iz 2015. godine. Tražimo od Britanije da iskoristi svoj značajniju diplomatsku moć i uticaj te da nam se pridruži u organizovanim naporima ka jedinstvenom i sveobuhvatnom dogovoru”, naveo je DŽonson u članku za “Sandej telegraf”.

Bitanski Forin ofis je podsjetio na komentare ministra za Bliski istok Alistera Barta koji je prošle sedmice odbacio mogućnost da će London slijediti Ameriku.

Bart je naglasio da je sporazum važan dio regionalne bezbjednosti i da, sa EU, Vlada pokušava da zaštiti britanske kompanije od američkih sankcija u poslovanju sa Iranom.

 

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.