Varna: Pjesnici iz Srpske i Srbije na festivalu “Slovenski zagrljaj”

June 2, 2016, 8:03 am

U bugarskoj ljetnjoj prestonici Varni, na obali Crnog mora, održan je jubilarni Deseti međunarodni festival poezije „Slovenski zagrljaj” i istovremeno je obilježena desetogodišnjica postojanja Slovenske akademije književnosti i umjetnosti. Var na bugarskom znači kreč, pa bi se za Varnu moglo reći da je – Beli grad. Inače, u Bugarskoj se ne vide „živi spomenici” mrtvog socijalizma. Nigdje pored puteva, kao kod nas, nema propalih fabrika, kolosalnih građevina, koje avetinjski zvrje prazne.

Poslednje nedjelje maja u Varni se okupilo više od 60 istaknutih slovenskih pesnika iz dvadesetak zemalja: Bugarske, Jermenije, Rusije, Ukrajine, Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Velike Britanije, Slovačke, Belorusije, Grčke, Slovenije, Nemačke i Kanade, a specijalni gost pjesnika i festivala bio je slavni poljski filmski režiser Kšištof Zanusi.

Koliki se značaj pridaje Akademiji slovenskih književnosti i umjetnosti i Međunarodnom festivalu poezije „Slovenski zagrljaj”, u slovenskom svijetu, ali i šire, pokazuje i to što su se predsjednici Akademije, uglednoj bugarskoj pjesnikinji Elki Njagolovoj, povodom jubileja, pozdravnim pismima i porukama obratili: Irina Bokova, generalni direktor Uneska, Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, Dane Malešević, ministar obrazovanja i kulture Republike Srpske, Milan Bandić i Slobodan Gavranović, gradonačelnici Zagreba i Banjaluke, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović i mnoge druge značajne ličnosti, akademije nauka i umjetnosti, savezi pisaca…

„Zbližavanje kultura je put i smisao naše savremenosti. Jedini smisao koji civilizaciju liječi od nihilizma, pravi mostove među ljudima i, ustvari, čuva mir na planeti. Samo obrazovan i duhovno izgrađen čovek ima šansu da postigne svoju unutrašnju slobodu. Desetogodišnji stvaralački napori Slovenske akademije književnosti i umetnosti – da ujedini slovenske pjesnike i umjetnike iz svih oblasti, služe visokom cilju – kulturnom uzdizanju naroda kroz duhovnu spoznaju”, piše u poruci Irine Bokove.

U svom obraćanju učesnicima festivala i publici, Kšištof Zanusi je rekao: „Ja nisam pjesnik, ali za mene je ogromna čast da budem u društvu toliko poznatih pisaca i prevodilaca na ovom forumu. Mi, filmski radnici, poštujemo pjesnike kao našu stariju braću. Ja sam duboko vezan, ne samo za tradicije Ćirila i Metodija, nego i za hrišćanstvo. Vjerujem da je film, prije svega, instrument, sposoban da govori o unutrašnjem životu. Slovenstvo je stvorilo najživotvorniju civilizaciju na svijetu, i ja se radujem što sa svima vama dijelim zajedničke krvne i duhovne korene”.

Irina Bokova i Kšištof Zanusi primljeni su za počasne članove Slovenske akademije književnosti i umjetnosti.

Iz Srbije su ove godine na „Slovenskom zagrljaju” učestvovali pesnik i akademik Risto Vasilevski (inače glavni koordinator Akademije za sve srpskojezičke sredine) i potpisnik ovih redova, kome je pripala nagrada „Srebrno leteće pero” za pjesnički opus.

U izjavi za „Politiku”, Elka Njagolova je rekla: „Prije deset godina smo se okupili da se zajedno poklonimo pred svijetom braćom Ćirilom i Metodijem; da svako od nas stavi svoj cvijet u ovaj veliki slovenski vijenac. Tada nas je bilo samo iz 11 država. Danas imamo 19 filijala u isto toliko zemalja i zastupljeni su svi slovenski jezici, uključujući i lužičko-srpski, kojim govori oko 60.000 ljudi u Njemačkoj. I mi znamo da slovenstvo nije ni samo lingvistički, ni samo istorijski ili geografski pojam, jer Slovena ima po čitavom svijetu. To što mi radimo – skupljamo rasprsnuti arhipelag da bismo podsjetili da je danas mnogo teže skupljati, nego deliti narode. Do sada smo objavili  više od 60 djela slovenskih pisaca na bugarskom, 40 bugarskih pjesnika je ušlo u druge slovenske jezike, a preko prevoda u našim izdanjima – časopisu „Znaci”, antologijama i zbornicima, bugarskom čitalaštvu približili smo stvaralaštvo više od 150 slovenskih pjesnika i pisaca”.

Centralna manifestacija ovogodišnjeg festivala odigrala se na ulicama Varne, na Dan Ćirila i Metodija (24. maj), što je u Bugarskoj državni praznik. Poslije liturgije u hramu Svetog uspenja Bogorodice, u svečanoj povorci su bili predstavnici raznih institucija, osnovnih i srednjih škola, univerziteta – sve u slavu pismenosti i kulture.

Najveće festivalsko priznanje, Velika nagrada „Leteće pero” ove godine pripala je poznatom ruskom pjesniku Vladimiru Bojarinovu. Među dosadašnjim dobitnicima Velike nagrade „Leteće pero” nalaze se i Risto Vasilevski i Srba Ignjatović (Srbija); Andrej Dementiev (Rusija), Vlada Urošević i Branko Cvetkovski (Makedonija), Ljubomir Levčev (Bugarska), Teodor Križka (Slovačka)…

Članovi Slovenske akademije književnosti i umjetnosti iz Srbije su: Miodrag Pavlović, Emir Kusturica, Risto Vasilevski, Petar Pajić, Srba Ignjatović, Jovan Zivlak, Amfilohije Radović, Radomir Andrić, Mićo Cvijetić, Dušan Stojković, Goran Đorđević… Iz Republike Srpske: Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, iz Crne Gore: Radomir Uljarević i Bećir Vuković.

Deseti međunarodni festival poezije „Slovenski zagrljaj” završen je u mestu Pliska, stotinak kilometara od Varne, u Domu ćirilice, podignutom u slavu Ćirila i Metodija.

U Varni, posljednje nedjelje maja, u „slovenskom zagrljaju” bili su zajedno Rusi i Ukrajinci, Srbi i Hrvati, Bugari i Makedonci, Poljaci i Litvanci… Spojila ih je poezija.

 

(Politika)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *