TV K3

android aplikacija

instaliraj

Usvojen rebalans budžeta Srpske, glasanje bez opozicije (VIDEO)

Usvojen rebalans budžeta Srpske, glasanje bez opozicije (VIDEO)

Upravo je završena 13. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Poslanici su danas potvrdili 19 uredbi koje je donije predsjednica Republike Željka Cvijanović, za vrijeme vanrednog stanja, kao i odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

Usvojen je i rebalansa Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu – po hitnom postupku, kojim je budžet povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM i Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku.

Sve odluke su usvojene jednoglasno, ali bez prisustva i glasanja poslanika opozicije, koji su bojkotovali dan za glasanje.

Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2020. godinu i Odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.

Narodni poslanici su na 13. posebnoj sjednici u četvrtak, 21. maja, usvojili su Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske.

Poslanicu su usvojili i Zaključak koji glasi: „Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su Glavni koordinacioni tim, Republički krizni štab, Predsjednik Republike i Vlada Republike Srpske u vanrednoj situaciji i vanrednom stanju, a koje je proglašeno usljed pandemije virusa COVID-19, maksimalno predano i efikasno obavljali svoje dužnosti, te da je pravovremenim postupanjem pomenutih organa sačuvano javno zdravlje građana Republike Srpske i održana privredna aktivnost“.

Krunić objasnio bojkot PDP

Od 50 pristutnih poslanika, “ZA” je glasalo 50 poslanika, niko nije uzdržan, niko protiv. Ovako se, kao na traci, završeno glasanje po svim tačkama na uravo okončanom zasjedanju Narodne skupštine RS.

Poslanici su jednoglasno  potvrdili uredbe sa zakonskom snagom i odluke donesene tokom trajanja vanrednog stanja u RS, zbog epidemije konorna virusa, kao i odluke o rebalansu bidžeta i dodatanom zaduživanju Srpske. Sve je prošlo “glatko” i u duhu apsolutnog jedinstva, zato što su poslanici opozicije bojkotovali glasanje i napustili zasjedanje.

Ljubiša Krunić, poslanik opozicionog PDP u Narodnoj skupštini RS, rekao je da je Klub poslanika ove stranke bojkotovao glasanje, jer, kako tvrdi, ne žele da učestvuju u donošenju nezakonitih i neustavnih odluka. Takođe, poslanici su, tvrdi Kunić, revoltirani osionim ponašanjem predsjednice RS Željke Cvijanović, a naročito srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je kao predsjednik vladajuće stranke SNSD “ponizio institucije Republike Srpske i sve građane Srpske”.

-Ko god da je na tim pozicijama, predsjednik RS i član Predsjedništva BiH treba da se ponašaju državnički i odmjereno, ali Cvijanovićeva i Dodik su daleko od toga. Teško državi ili zajednici u kojoj jedan moćnik može da ponižava sve institucije i sve građane – rekao je Krunić.

On tvrdi da je uvođenje vanrednog stanja u RS bilo neustavno, jer je uvođenje takvoj stanja u entitetima moguće tek nakon što se uvede nvanredno stanje na nivou BiH, a to se nije desilo.

Krunić takođe smatra da je farsa stav da se “Narodna skupština RS nije mogla sastati”, jer se skupština sastajala i u mnogo gorim okolnostima, pa i used rata u kojem su ljudi ginuli.

-Sumnajmo u ustavnost i zakonitost nekih,  od ukupno 19 uredbi sa zakonskom snagom, koje je tokom vanrednog stanja,donijela predsjednica RS. Bili smo protiv uveđenja neustavnog vanrednog stanja, pa prema tome ne želimo da učestvujemo ni u odlučivanju o aktima, koji nisu u skladu sa ustavnom i zakonom – poručuje Krunič.

Kako je ranije rekao Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštinije RS, ova stranka podržava finansijske mjere vlasti, pa i zaduženja, da bi se sanirale posljedice virusa korona u privredi, ali ne neodgovoran način na koji će se, kako tvrdi, trošiti narodni novac.

On je naveo da je to jedan od razloga zbog kojih poslanici SDS nisu učestvovali u današnjem glasanju. Dodatno razlog je i to što je  odbijen rijedlog SDS da se formira skupštinska komisija, koja bi preispitala javne nabavke za vrijeme vanrednog stanja.

(Srpskainfo – Foto: Srna)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.