TV K3

android aplikacija

instaliraj

Uspostavljen karantin na Graničnom prelazu Šamac

Uspostavljen karantin na Graničnom prelazu Šamac

Na graničnom prelazu  Šamac danas je u objektu Uprave za indirektno oporezivanje uspostavljen karantin za lica koja ulaze u RS,  kapaciteta 50 kreveta.

Pored načelnika Opštine Šamac Đorđa Milićevića, pripadnika Policijske stanice Šamac, Doma zdravlja Šamac, Civilne zaštite Šamac,  danas su na graničnom prelazu  prisustvovali dr Ljubica Jandrić epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo  RS koja je imala zadatak da provjeri minimum ispunjenosti uslova  obzirom na vanredne situacije i načelnik Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

„Naša je obaveza da poštujemo dostojanstvo svakog građanina, njegova prava i slobode  i dužni smo obezbijediti minimum uslova za funkcionisanje karantina. Za građane RS  na licu mjesta u prostorijama karantina  radiće se brisevi koji će se slati  Institutu za javno zdravstvo u Banja Luku , a  u zavisnosti od rezultata  nalaza pozitivni na korona virus idu u republički karantin,  a lica čiji je test negativan idu u svoje lokalne zajednice te ih  preuziumaju nadležni Domovi zdravlja. ”  kaže Novitović.

On dodaje da kada su u pitanju  građani iz  Federacije BiH  koji se budu ovdje zatekli  Ministarstvo unutrašnjih poslova će  u roku 24 časa organizovati prevoza tih lica na teritoriju Federacije BiH.

Novitović podsjeća da je uređenost i pripremljenost objekta  za funkciju karantina više nego dobra.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da je lokalna zajednica Šamac u poslednja dva dana obavila aktivnosti na pripremanju karantina u saradnji sa Republičkim štabom za vanredne situacije,  Republičkom upravom CZ i Domom zdravlja Šamac.

„Bitno je da je ovde uspostavljen karantin, jer ovo je jedan  od ključnih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske.Oni koji ne poštuju rješenja o obaveznoj zdravstvenoj izolaciji biće smješteni u karantn a već u toku sutrašnjeg dana počinju radovi na postavljanju šatora koji  će takođe služiti kao karantin ” kaže Milićević.

On napominje da je lokalna zajednica Šamac u potpunosti obezbijedila uslove(prostor, struja, voda, grijanje i hrana)kako bi  ovaj karantitin zadovoljio potrebne uslove i bio u funkciji danas od  15:00 časova

„Danas sam bio u komunikaciji  sa direktorom Republičke uprave za inspekcijske  poslove.U  nedostatku njihovih inspektora  dva inspektora Opštinske uprave Šamac  će obavljati  funkciju sanitarnih  inspektora, a  očekujem  danas da nam u ispomoć dođu još dva inspektora iz opštine Modriča,”kaže Milićević

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.