TV K3

android aplikacija

instaliraj

Uspješna 2017. godina za KUDM “Bosiljak” iz Dervente

Uspješna 2017. godina za KUDM “Bosiljak” iz Dervente

Kulturno-umjetničko društvo mladih ,,Bosiljak” iz Dervente imalo je jako plodnosnu prošlu godinu kada su u pitanju manifestacije i javni nastupi. Posebno je bila plodna godina uzimajući u obzir međunarodne nastupe i turneje. Iako posledice od poplave iz 2010. odine još uvijek ostavila je traga na dio oštećenje i uništene imovine, realizovani su svi zacrtani programi, pa čak i premašeni kada je u pitanju kvantitet.

Februar:
– Prošla godina započela je turnejom u Italiji i to na manifestaciju ,,Sretenjski susreti folklora” kod Udruženja Srba ,,Nikola Tesla” u Udinama. Iskorištena je prilika pa su posjećena turistička mjesta i to Palmanova, Sistiana i Trst u Italiji, Opatija u Hrvatskoj i Bled i LJubljana u Sloveniji. Posebno je upriličena posjeta jednoj od najljepših i najstarijih crkvi u Italiji, crkva svetog Spiridona u Trstu. Interesantna i vrijedna građevina koja je evidentirana kao kulturno dobro od strane italijanske službe zaštite.

Mart:
– KUDM ,,Bosiljak” Derventa je imao čast i priliku da učestvovuje na snimanju dvije TV BN emisije ,,Ko to tamo pjeva”, koje su prikazane na BN televiziji.
– KUDM ,,Bosiljak” je bio domaćin održavanja Sjednice SAKUD-a Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Republici Srpskoj, koji je održan u Derventi.

April:
– Održan je tradicionalni VASKRŠNJI KONCERT FOLKLORA u JU Sportsko kulturni centar u Derventi sa izuzetno dobrom posjetom i gostima Rade Jorović, Gordana Goca Lazarević i izvorna grupa Toprek Radovan i Mara.

Maj:
– Drugi ansambl ovog Društva je učestvovao na veoma zanimljivoj manifestaciji Osmi festival folklora Srba za zapadne strane Drine pod nazivom ,,Širi mi se moje kolo malo” u otrganizaciji KUD ,,Krajina” iz Beograda. Folkloraši su prvo prodefilovali glavnim i centralnim ulicama u Beogradu, Knez Mihajlovom, Kalemegdanom a onda u centru za kulturu Palilula imali koncert.

Juli:
– Devetodnevna turneja i učešće na jedanaestom EUROMEDITERANSKOM FESTIVALU FOLKLORA I TRADICIONALNIH IGARA u Limassolu na Kipru. Na festivalu je učestvovalo šest zemalja a festival je bio posvećen i mnogobrojnim turistima, dok je organizator bila opština Limassol i folklorna grupa ,,Dionisos” iz Limassola. Ovaj festival se održava po pravilima asocijacija IOV i EFCO. Pored nastupa, derventski folkloraši su posjetili istorijske vrijednosti u okolini Limassola: tvrđavu Kolosi, arheološko nalazište Kourion staro preko 700 godina, Crkva Sv. Krsta iz 337 god., gdje se čuva dio konopca i krsta kojim je Isus bio vezan i najstarije planinsko etno selo Omodos, poznato po vinogradima i voćnjacima. U selu postoji i Muzej vina, Vizantijskih ikona i Muzej časnog Krsta.

Avgust:
– Učešće na kulturno-sportskoj manifestaciji ,,KAKANJSKI DANI 2017.” U Kaknju. Nastupalo je šest kulturno umjetničkih društava pred oko dvije hiljade posjetilaca, u organizaciji opštine Kakanj i suorganizatora KUD ,,Fadil Dogdibegović” iz Kaknja. Prije nastupa, organizovan je defile ulicama Kaknja i prijem kod Načelnika opštine.
– Učešće na četvrtoj Međunarodnoj smotri folklora u Brčko distriktu. Učestvovalo je pet kulturno umjetničkih društava u organizaciji KUD ,,Ilićka” Brčko Distrikt i zadovoljilo sve ukuse mnogobrojne publike na stadionu sportskih igara Blatuša u Brčkom.
– Učešće na tradicionalnoj manifestaciji, šesnaesta smotra folklora ,,Posavsko kolo” u Odžaku, povodom Gospojine. Učestvovalo oko dvadeset kulturno umjetničkih društava pred oko pet hiljada posjetilaca na centralnom trgu u Odžaku.
– Nastup trećeg ansambla KUDM ,,Bosiljak” Derventa iz Kalenderovaca na Međunarodnom dječijem fudbalskom turniru u Kalenderovcima u organizaciji škole fudbala ,,Mali šampioni” iz Dervente.

Oktobar:
– U prepunom JU Kulturnom centru u Derventi održana prepoznatljiva i tradicionalna manifestacija INTER FOLK FEEST ,,Bosiljkovanje” CIOFF Derventa 2017. godine. Prije samog koncerta učesnici su paradirali od Kasarne ,,Zdravko Čelar” Derventa do centralnog trga ispred opštine Derventa, gdje je bilo i svečano otvaranja festivala. Sedam kulturno-umjetničkih društava bilo je dovoljno za dobar ambijent i ukuse svih prisutnih posjetilaca.

Novembar:
– Bosiljkovići su ponovo sjeli u avion i odletjeli za Švedsku i Dansku. Prva stanica je bila Geteborg i druženje sa članovima KUD ,,Sinđelić”. Nakon Geteborga put je vodio za Kopenhagen u Danskoj i gostoprimstvo kod KUD ,,Jelek” iz Kopenhagena. Boravak u ovom prelijepom gradu dao je veoma interesantne odgovore na bitnije znamenitosti u ovoj kraljevskoj zemlji. Centralni događaj održan je u Halmstadu, gdje su članovi KUDM ,,Bosiljka” i predsjednik Milorad Dodik bili posebni gosti na obilježavanju dvadeset pet godina rada udruženja Srpskog saveza u Švedskoj kao i KUD ,,Krajišnici” u Halmstadu. Nakom Halmstada put je vodio do prvog pravoslavnog manastira Pokrova presvete Bogorodice u Švedskoj, gdje članove ugostio vladika Dositej. Završna stanica bio je Malme, gdje su Bosiljkovići završili ovu prelijepu turneju u Švedskoj.
– Mlađi članovi KUDM ,,Bosiljak” su aktivno učestvovali u humanitarnoj akciji za NVO ,,BUDIMO LJUDI” pod nazivom ,,Novogodišnje srce”. Prikupljeni su slatkiši za drugare, čiji roditelji u Republici Srpskoj nisu u mogućnosti da im podare za novogodišnje praznike.

decembar
– Održan NOVOGODIŠNJI KONCERT FOLKLORA ,,Bosiljak” i ,,Semberija” u JU centar za kulturu u Derventi. Pred prepunim gledalištem izveden je koncert, podijeljeni novogodišnji paketići i kalendari svim mlađim članovima Društva, dodijeljene novogodišnje nagrade za srećne dobitnike. Gosti koncerta bili su članovi folklornog, narodnog ansambla i ženska pjevačka grupa SKUD ,,Semberija” iz Bijeljine.

– Učešće članova prvog ansambla na snimanju programa za BOŽIĆNJE PRAZNIKE na Televiziji K 3 Prnjavor.
– Članovi drugog ansambla razveselili su osobe smještene u Domu za stara i iznemogla lica ,,Zlatni lug” u Derventi. Program je upriličen povodom novogodišnjih praznika u ovoj ustanovi.

Sve realizovane aktivnosti su rezultat dobrog i kvalitetnog rada u društvu, podrške roditelja, donacija derventskih sponzora, pomoći opštine, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva civilnih poslova BiH. Svima onima koji na bilo koji način pomažu rad KUDM ,,Bosiljak” Derventa, rukovodstvo Društva se najsrdačnije zahvaljuje.

(TV K3)

Komentarišite

Your email address will not be published.