Uskoro protesti bivših radnika pred bazom Butmir

October 6, 2014, 8:27 am

Oko 10.000 stanovnika BiH radilo je za EUFOR, pa u advokatskom timu Avde Salihbegovića i Hajrudina Kapetanovića pretpostavljaju da bi se na kraju moglo raditi o potraživanju desetine miliona evra, zbog čega smatraju da NATO namjerno oteže sa rješavanjem ovih slučajeva.
Salihbegović kaže da sudovi BiH nisu nadležni za vođenje postupka vezanih za EUFOR/NATO. Ipak, ugovoreni su dvostepeni postupci za se vrste zahtjeva radnika i trećih osoba, što je regulisano u aneksu Dejtonskog sporazuma, piše “Oslobođenje”.
Tako se i prvostepeni postupak između bivših radnika i predstavnika zemalja članica vodi pred mješovitom komisijom sastavljenom od predstavnika Vrhovnog suda Federacije BiH ili Republike Srpske, OHR-a i EUFO/NATO.
Drugostepeni postupak se po žalbi jedne strane odvija pred arbitražnim sudom u kojem su međunarodni predstavnici i zvaničnici Ministarstva pravde BiH.
NJihovo okončanje je preduslov za tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Salihbegović tvrdi da je na sceni veliki pritisak NATO i aktuelnog rukovodstva Glavnog štaba i komandanta kako se ništa ne bi riješilo u njegovom mandatu, što je “praksa i stav svakog dosadašnjeg komandanta iz straha za karijeru”.
“U jednom od spornih članova ugovora navedeno je da je zaposlenik obavezan da sam sebi plaća doprinose. Upravo ovu odredbu smo okarakterisali ništavnom po svim navedenim zakonskim rješenjima”, rekao je on.
Salihbegović ističe da je strpljenje bivših radnika EUFOR/NATO pri kraju i da će, ukoliko uskoro zahtjevi ne budu ispunjeni, organizovati proteste ispred sjedišta Štaba NATO u Butmiru.
Iz NATO su odgovorili da su sve uradili prema sporazumu o radu, koji je u potpunosti poštivao sve zakone. /

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *