TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ursula von der Leyen zaprijetila pravnim sankcijama Mađarskoj zbog korona-zakona

Ursula von der Leyen zaprijetila pravnim sankcijama Mađarskoj zbog korona-zakona
DW piše da je Von der Leyen za njemački list Bild am Sonntag izjavila da je “EU spremna djelovati ukoliko ograničenja pređu ono što je dozvoljeno”.

“Tada prijeti pokretanje postupka zbog kršenja sporazuma EU”, navela je Von der Leyen.

Ranije ovog mjeseca mađarski parlament je odobrio proširenje ovlasti premijeru Viktoru Orbanu u vrijeme krize uzrokovane koronavirusom.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da novi korona-zakon nema datum isteka, što omogućava Orbanu da zaobilazi odobrenja parlamenta u donošenju svojih odluka.

Zakon predviđa visoke zatvorske kazne za sve osobe za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera sprečavanja širenja koronavirusa ili lažnih informacija o pandemiji.

To je izazvalo oštre kritike drugih zemalja članica EU, pogotovo zbog toga što je Orban već u sukobu s evropskim partnerima zbog autoritarne politike kakvu provodi tokom desetogodišnje vlasti.

Ursula von der Leyen je istakla da je nametanje hitnih mjera neophodno kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, “ali da one moraju biti srazmjerne, u ograničenom vremenskom roku i pod demokratskim nadzorom”.

Dodala je kako Evropska komisija, zbog kritičnih iskustava u prošlosti, posebnu pažnju pridaje stanju u Mađarskoj.

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.