TV K3

android aplikacija

instaliraj

Uragan Florens se obrušio na obale SAD

Uragan Florens se obrušio na obale SAD

Jaki udari vjetra i snažna oluja stigli su do istočne obale SAD, najavljujući približavnje uragana Florens koji prijeti obilnim pljuskovima i naglim porastom nivoa Atlantskog okeana koji bi mogao izazvati katastrofalne poplave.

“Potpuno smo spremni za uragan Florens, dok oluja postaje sve jača. Budite oprezni!”, upozorio je jutros na Tviteru američki predsjednik Donald Tramp.

Jačina uragana noćas je smanjena na drugu kategoriju na Safir-Simpsonovoj ljestvici od pet kategorija. Florens je oko 17 časova po srednjoevropskom vremenu bila 230 km udaljena od Vilmingtona, na obali Sjeverne Karoline, praćena vjetrom od 165 km na čas. Uragan je usporio kretanje, ali ga to čini još opasnijim kada stigne na kopno, jer će donijeti obilne padavine koje se duže zadržavaju na istom području, što izaziva poplave.

Oko uragana će na obalu stići sutra popodne ili u subotu ujutro, navodi Američka agencija za okeane. Ali, jaka kiša i vjetar već su počeli.

Florens prijeti milionima stanovnika na obali Sjeverne i Južne Karoline, ali i u dublje na kopnu bi mogla izazvati nevolje jer se očekuje porast nivoa okena za 4 metra i velike količine padavina.

Meteorolozi i vlasti strahuju da istoku SAD-a i dalje prijeti katastrofa neviđenih razmjera, a udar će trajati čak tri dana.

“Ako ostanete, rizikujete živote”

Vlasti su uputile nedvosmisleno upozorenje svima onima koji se nalaze na putu Florens – Smaknite se s puta uraganu i to odmah!

– Ako ostanete, rizikujete vlastiti život. Ne planirajte da krenete kada počnu kiše i vjetar – poručio je guverner Sjeverne Karoline, Roj Kuper. Skoro identičnu poruku uputio je i njegov kolega iz Južne Karoline: “Evakuišite se! Ako to ne uradite, zavisite samo o sebi!”

Zabranjen je saobraćaj preko mosta prema ostrvu na kojem se nalazi grad Karolina Bič, a uveden je i potpuni policijski čas. Zabrinjava i to što je od oko 6.300 stanovnika tog grada, njih 1.000 odbilo da napustiti svoje domove, a grad se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine.

Evakuisano skoro dva miliona stanovnika

Građanima prijete oluje opasne po život, a talasi će biti visoki i do četiri metra. Od nevolje se sklonilo oko milion i 700 hiljada ljudi, a otkazano najmanje 800 letova.

U brojnim prodavnicama više nema hrane i pića na policama.

– Vrijeme za pripreme je skoro isteklo – apelovao je guverner Kuper.

Zbog naleta uragana, čak šest saveznih država je proglasilo vanredno stanje – obje Karoline, Virdžinija, Merilend i Vašington.

Posljednji uragan koji je pogodio Sjevernu Karolinu bio je Hazel 1954. godine koji je odnio 19 žrtava.

 

(Agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.