TV K3

android aplikacija

instaliraj

Upućena inicijativa o prestanku mandata VSTS

Upućena inicijativa o prestanku mandata VSTS

Dragan Mektić poslanik SDS-a u PS BiH kazao je da je u parlament uputio inicijativu o prestanku mandata VTSV-a u ovom sastavu, i to hitnu proceduru.

“Razloga za to je jako puno, svima je poznato i cijelokupnoj javnosti BiH, pa ako hoćete i svih međunarodnih organizacija koje prate pravosudni sistem da je to treći stup vlasti koji ne obezbjeđuje pravnu sigurnost BiH“, kazao je Mektić.

Kao razloge za usvajanje ovog zakonskog rješenja Mektić je u Prijedlogu zakona naveo, između ostalog, neusvajanje izvještaja o radu VSTS-a za 2017. i 2018. godinu, odsustvo poštivanja vladavine prava od nosilaca pravosudnih funkcija, sprege politike i pravosuđa, te donošenje nezakonitih podzakonskih akata.

Među razlozima za usvajanje Prijedloga zakona Mektić je naveo i odsustvo spremnosti pravosuđa da se bori protiv nezakonitosti u sopstvenim redovima, te ekspertski izvještaj koji je predstavio njemački pravni stručnjak Rajnhard Pribe u kojem je naglašena i slabost VSTS-a u pogledu sprovođenja temeljne istrage poslije afere “Potkivanje”.

Borjana Krišto (HDZBiH), zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH upitala je predlagača Zakona da li raspravljaju o hitnoj proceduri. Zamolila je da se pridržava Poslovnika, te da sad treba  raspravljati o proceduri, pa tek onda o sadržaju zakona.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH pozdravio je inicijativu, obzirom na sve ankete građana koje su provođene i koje pokazuju vrlo nisku stopu povjerenja u pravosudni sistem.

Snježana Novaković- Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH podsjetila na činjenicu da je prije osam godina BiH na inicijativu tadašnjeg rukovodstva RS stupila u proces strukturalnog dijaloga.

“Imajući u vidu da SNSD a i stranke u koaliciji s nama nisu za ovih osam godina odstupili ni od jednog svoga stava, niti su promijenili mišljenje po pitanju glasanja o izvještajima VSTV, a trenutak hitnosti ma veze sa određenim sudskim i tužilačkim procesima, izražavamo sumnju u povod“, kazala je Novaković-Bursać.

Nermin Nikšić (SDPBiH) isitče da postoje elementi hitnosti, te da ima puno primjedbi na rad VSTV-a, posebno kada je u pitanju izbor tužilaca, al i da smatra da je nemoguće ovaj zakon razmatrati u hitnom postupku i rješiti sve probleme. Istakao je da  predstanvici institucija koje bi trebale biti neovisne, poput VTSV i CIK-a pokazuju svoju političku ovisnost.

Jasmin Emrić (A-SDA) podržao je prijedlog Dragana Mektića da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku, te da su ispunjeni uslovi iz Poslovnika.

Alma Čolo (SDA) govorila je u prilog hitnosti procedure usvajanja ovog zakona, jer svaka priča koja počinje sa VSTV je hitna u ovoj zemlji.

“Svjedoci smo da je Pribe krajem prošle godien objavio izvještaj o stanju u pravosuđu i čin ise da u tom izvještaju najteža situacija u VSTV-u, ovo vijeće sigurno nije neovisno, treba vratiti povjerenje u VSTV. Svako otvaranje priče o VSTV-u za mene je hitno u parlamentu“, rekla je Čolo.

Tvrdi da se tužiteljica nije pojavila na Ustavno-pravnoj komisiji na kojoj je raspravljano na komisiji,

“Oni negiraju zakonodavnu vlast i treba nešto mijenjati u pravosuđu i ja ću glasati za hitnost“, kazala je Čolo.

Nada Mladina (SDP) ističe da se pridružuje raspravi, te da će o svemu tome parlamentarci više raspravljati  na tematskoj sjednici o VTSV-u.ž

“VTSV nas ne priznaje, misle da mi ništa ne znamo, a radi se o našoj obavezi da vratimo dio povjerenja građana u segment pravosuđa“, rekla je Mladina, te izrazila nadu da će ovaj prijedlog danas ići po hitnom postupku.

Nikola Lovrinović (HDZBiH) istako je da ne treba donositi ishitrene odluke, jer već imaju sjednicu tematsku o pravosuđu, te smatra da bi trebalo sve ostaviti za to i donijeti odluke o svemu.

“Zanima me kad raspustimo VTSV, kako ćemo imenovati novo, osobno neću podržati inicijativu za hitnost, jer imamo tematsku sjednicu 11.marta”, rekao je Lovrinović.

Halid Genjac (SDA) kaže da hitno treba rješiti pitanje VSTV-a, jer non-stop izvještaji padaju. Nenad Stevandić (Srpski klub), kaže da pozivanje na  reakcije nije u redu, te šta će biti ako ta javnost pozove na smjenu ovih koji smjenjuju VTSV, ko će njih smijeniti.

U toku je burna rasprava o hitnom postupku u kojoj poslanici sada po hitnoj proceduri razmatraju prijedlog zakona o razrješenju VSTV-a.

Nezavisne novine http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.