Uništene tri improvizovane naftne rafinerije džihadista

September 28, 2014, 12:22 pm

“Najmanje tri improvizovane rafinerije, pod kontrola IS u regionu Tal Abjadu (preko puta grada Aksakale sa turske strane granice) su uništene tokom noći. IS prerađuju sirovu naftu i prodaje je turskim kupcima”, tvrde iz sirijske Opservatije za ljudska prava.

Pre pokretanja vazdušnih udara po uporištima IS u Siriji, prošlog utorka, analitičari su naveli da džihadisti imaju oko tri miliona dolara dnevno iz prihoda od nafte, pošto na poljima pod kontrolom IS eksploatišu 80.000 barela sirove nafte – daleko više nego što je sirijsko ministarstvo nafte navelo da crpi – 17.000 barela nafte svakoga dana.

Najnoviji udari usledili su posle najmanje desetak udara u četvrtak uveče na infrastrukturu rafinerije koji su napravili džihadisti povezujući teritorije pod svojom kontrolom u istočnoj Siriji, koja obuhvata mnoge od glavnih sirijskih naftnih polja, prenela je agencija AFP.

Koalicija je nastavila rano jutros napade po glavnom uporištu džihadista u pokrajini Raka tokom, kako je Vašington naveo, “gotovo kontinuiranih udara”.

U vazdušnim udarima uništena je fabrika plastike izvan grada Raka i jedan civil je ubijen, naveli su iz Opservatorija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *