Zastava “Novorusije” iznad Debaljceva (VIDEO)

February 18, 2015, 8:55 am

“Povlačenje trupa iz Debaljceva sprovodi se prema planu i na organizovan način. Neprijatelj pokušava da preseče put i da spreči povlačenje trupa”, rekao je član parlamenta koji predvodi dobrovoljački bataljon Semen Semenčenko, prenose RIA Novosti.

Proruske snage podigle zastavu “Novorusije” iznad Debaljceva

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je da se osamdeset odsto vladinih snaga povuklo iz Debaljceva.

“Ukrajinska vojska je zajedno sa Nacionalnom gardom jutros okončala operaciju planiranog i organizovanog povlačenja iz Debaljceva. Možemo da kažemo da je dosad 80 odsto naših jedinica napustilo taj grad”, rekao je Porošenko u audio-poruci koju je objavila njegova pres-služba.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da se prekid vatre poštuje u skoro celoj istočnoj Ukrajini, osim u Debaljcevu.

Rojters prenosi i navode proruskih aktivista da se stotine ukrajinskih vojnika predaje u Debaljcevu.

Takođe, Interfaks prenosi da proruski aktivisti povlače teško naoružanje.

Povlačenje ukrajinskih trupa

Uprkos primirju koje je potpisano u Minsku, u Debaljcevu su proteklih dana vođene borbe ukrajinske vojske i proruskih aktivista.

Sinoć je Savet bezbednosti UN usvojio rusku rezoluciju u kojoj se podržava dogovoren prekid vatre u Ukrajini, istakavši potrebu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U međuvremenu je američki potpredsednik Džozef Bajden osudio kršenje prekida vatre na istoku Ukrajine, okrivivši za to proruske snage i upozorio Rusiju da bi to “moglo da je košta”.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *