TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ujić: Migranata je duplo više nego prošle godine i sve su agresivniji

Ujić: Migranata je duplo više nego prošle godine i sve su agresivniji

Služba za poslove sa strancima iz budžeta dobije sredstava kao i u godinama prije migrantske krize, a to je samo jedna ilustracija kompleksnosti problema koji je u razgovoru za Klix kazao Slobodan Ujić, direktor ove naše državne institucije.

Ujić kaže kako je najteži zadatak Službe za poslove sa strancima kroz biometrijske podatke utvrđivanje identiteta i države iz kojih dolazi svaki od ilegalnih migranata jer 99 posto tih ljudi sa sobom nema nikakav dokument, piše  Klix.

– U posljednje vrijeme čitam po novinama kako nas krive za smještajne kapacitete, a mi tu nemamo apsolutno nikakve nadležnosti. Mi tu nemamo ni finansijske mogućnosti, osim što imamo Imigracioni centar kapaciteta 100 mjesta i koji je stalno na gornjoj granici. Dužni smo s državama iz regiona raditi readmisiju, odnosno primiti strance koji su s naše teritorije ilegalno ušli u npr. Hrvatsku – pojašnjava direktor Službe za poslove sa strancima.

Ključna uloga službe je i sigurnosni aspekt jer se nakon uzimanja biometrijskih podataka i upoređujući ih s dostupnim bazama podataka pokušava utvrditi koje osobe mogu predstavljati prijetnju. Njih se kasnije izolira, stavlja pod nadzor i protjeruje iz Bosne i Hercegovine.

– Mi smo pomogli Unsko-sanskom kantonu kad je bilo najteže, stavljajući pod nadzor u Imigracioni centar stotinjak kriminogenih osoba koje su stalno pravile krivična djela, a tužilaštvo ih nije procesuiralo. Međutim, mi ih ne možemo dugo držati ako tužilaštvo ne vodi postupak protiv njih – kazao je.

Prema podacima koje ima Služba za poslove sa strancima, trenutno se u BiH nalazi oko šest hiljada ilegalnih migranata, a samo u USK je taj broj prije dva dana bio 3.332. Ujić kaže i kako su vremenske prilike ove sedmice smanjile priliv, ali da će s poboljšanjem vremena njihov broj ponovo rasti.

Posebno zabrinjava sve veća agresivnost ilegalnih migranata koji se ponašaju nasilnički i prema ovlaštenim službenim osobama.

– Dosta ih koristi droge i alkohol, a u prošloj godini smo imali štete više od 250 hiljada KM u našem Imigracionom centru. Bilo je tu osoba koje su uništavale cjelokupan inventar. Ne slažem se s pričom da se migrante ne može procesuirati tužilaštvo to mora raditi – kazao je.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.