UIO: Oduzet duvan i medicinska oprema na više lokacija (FOTO)

November 24, 2021, 9:28 am

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu  Orašje i na područiju Doboja i Modriče privremeno su oduzeli medicinsku opremu i duvanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 56.850 KM.

Aktivnosti na terenu na graničnom prelazu Orašje proveli su službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla. Prilikom pregleda vozila koja su pristigla iz Republike Hrvatske koristili su posebnu specijalističku opremu dobijenu od EXBS programa. Prilokom detaljnog pregleda vozila otkrivena je neprijavljena roba, a radilo se o medicinskoj opremi, za čiji uvoz je potrebna odgovarajuća dozvola za uvoz od nadležne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Službenici grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla  izvršili su i provjere prometa akciznih proizvoda na području Doboja i Modriče. Tom su prilikom kod 9 lica pronašli akcizne proizvode (cigarete, ručno motane cigarete, duhan) koji nisu bili obilježeni na zakonski propisani način akciznim markicama UIO, niti je za iste posjedovana zakonom propisana dokumentacija. Pronađeno je 3.883 paklica cigareta, 204 kg sitno rezanog duhana, 5.291 ručno motanih cigareta.

Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 56.850,00 KM. Protiv osam lica pokrenut je prekršajni postupak, dok će protiv jedne osumnjičene osobe Tužilaštvu BiH biti proslijeđen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu  zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a,  Krivičnog zakona BiH.

Odjeljenje za međunarodnu saradnju i komunikacije 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *