TV K3

android aplikacija

instaliraj

UIO: Do 1. avgusta popisati zalihe duvana

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za motanje i pušenje dužni su da 1. avgusta, kada počinje primjena Izmjena i dopuna Zakona o akcizama, popišu zalihe duvanskih prerađevina i popisne liste dostave Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH do 8. avgusta.

UIO: Do 1. avgusta popisati zalihe duvana

Ovim izmjenama zakona predviđeno je, između ostalog, da će akciza na duvan za pušenje ove godine iznositi 78 KM po kilogramu, saopšteno je iz UIO BiH.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom duvanskih prerađevina dužni su da Upravi do 8. avgusta prijave nove maloprodajne cijene, te da u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista na novu osnovicu obračunaju i uplate razliku akcize.

Sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje dužna su da na zatečene zalihe, utvrđene u popisnim listama, obračunaju akcizu prema novom zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplate na Jedinstveni račun UIO razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize.

Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

“Izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definisan novi način oporezivanja duvana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duvanske prerađevine u EU”, navodi se u saopštenju.

Komentarišite

Your email address will not be published.