Uhapšeni u akciji Damask bili u kontaktu sa Bosnićem

May 20, 2015, 3:25 pm

Kos je u Sudu BiH naveo da su pronašli Bosnićev memorisan broj u telefonima uhapšenih Ibre Delića, Senada Hukića, Adema Karamuje i Elvira Muratovića.

On je naveo da je po naredbi Tužilaštva BiH radio i ekspertizu devet video-materijala Bosnićevih hudbi, koje su bez zabrana tokom 2013. i 2014. godine bile postavljene na “Jutjubu”.

Kos je rekao da nije ulazio u sadržaj tih snimaka, već je njegov zadatak bio da skine taj materijal sa interneta, pohrani ga i napravi njegov print-skrin.

On je Sudu objasnio način na koji je “skidao zamrznute slike sa ekrana”, te dodao da ne može sa sigurnošću tvrditi ko je objavio snimke.

Po okončanju Kosovog vještačenja, tužilac Dubravko Čampara uložio je materijalne dokaze, među kojima su i fotografije i video-zapisi na kojima se nalazi optuženi Bosnić.

Advokat Adil Lozo usprotivio se izvođenju tih dokaza, jer smatra da su nezakoniti.

“Ti dokazi su najvjerovatnije nastali špijuniranjem ljudi koji idu u džamiju ili se okupljaju u privatnom ambijentu. Te fotografije trebalo bi da dokažu nešto što meni uopšte nije jasno, jer ne znam ni ja više o čemu je riječ”, izjavio je Lozo novinarima nakon ročišta.

Tužilaštvo Bosnića tereti da je 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice, organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Optužen je za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Nastavak suđenja zakazan je u srijedu, 27. maja kada će biti pušteni dijelovi snimaka hutbi i predavanja optuženog Bosnića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *