UEFA: Prijem Kosova – tačka 40

May 3, 2016, 7:24 am

Prethodnih dana iz Niona, gde je sedište UEFA, procurela je informacija da bi ova organizacija mogla pozitivno da odgovori na zahtev kosovskog saveza i da je zbog toga spremna i da promeni tačku Statuta, koja kaže da članica mora da bude država koja je član Ujedinjenih nacija, a umesto toga trebalo bi da stoji formulacija ‘većina međunarodne zajednice’.

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije (FSS), koji je do sada četiri puta sprečavao prijem Kosova u članstvo UEFA, pre nekoliko dana boravila je u Nionu i na ovu temu razgovarano je sa generalnim sekretarom Teodorom Teodorakisom.

Očekuje se ‘bitka’ slična onoj kada je sprečen prijem u Kosova u UNESCO.

Uoči polaska u Budimpeštu predsednik FSS Tomislav Karadžić izjavio je da je situacija teška, posebno pošto je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) primio Kosovo u članstvo, ali da će se FSS boriti svim sredstvima.

“MOK je podsvoje okrilje primio samoproglašenu državu Kosovo i tako otvorio vrata ostalim organizacijama da to isto učine. Druga situacija koju našu borbu čini znatno težom i neizvesnom, jeste prijem Gibraltara u UEFA, posle spora koji je dobio na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, iako se radi o zemlji koja nije članica Ujedinjenih nacija”, istakao je prvi čovek FSS.

Ipak, kako je naveo, bez obzira na sve otežvajuće okolnosti i činjenicu da su mnoge zemlje Evropske unije, članice UEFA, priznale samoproglašenu Kosovo.

“U prilog nam ide i činjenica, da bi odluka o prijemu Kosova izazvala velika previranja u regionu i šire, a zatim i otvorila Pandorinu kutiju širom Evrope. Nije tajna da ‘slučaj Kosovo“ nije usamljen'”, istakao je Karadžić.

Sportsko-političkom diplmatijom bave se i kosovski funkcioneri, pa je, kako je to izjavio ministar omladine i sporta Kujtim Šalja, premijer Isa Mustafu svoju posetu Mađarskoj iskoristio da, između ostalog, kod premijera Viktora Orbana lobira za ulazak Kosova u UEFA.

Ukoliko Kosovo dobije ‘zeleno svetlo’ i postane članica UEFA, gotovo je izvesno da će njihova A selekcija naknadno biti uključena u kvalifikacije za Mundijal u Rusiji i to u grupu sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *