TV K3

android aplikacija

instaliraj

U utorak potvrđivanje vlade i budžet FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH održaće u utorak, 31. marta, dvije sjednice, prvu na čijem će dnevnom redu biti potvrđivanje odluke o imenovanju entitetske Vlade i drugu na kojoj bi po hitnom postupku bio razmatran ovogodišnji federalni budžet, izjavio je Srni predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Edin Mušić.

U utorak potvrđivanje vlade i budžet FBiH

Prema njegovim riječima, očekuje se da sutra predsjednik i potpredsjednici FBiH donesu novu odluku o imenovanju federalne Vlade i da je upute u Parlament na potvrđivanje.

“U novoj odluci kandidata DF-a za potpredsjednika Vlade Federacije Milana Mandilovića, koji se izjasnio kao pripadnik ostalih trebalo bi da zamijeni Aleksandar Remetić, takođe iz DF-a, koji se izjasnio kao Srbin”, precizirao je Mušić i dodao da bi Mandilović ostao kandidat za ministra.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara ranije je ocijenio pozitivnim odluku DF-a da Mandilovića na mjestu potpredsjednika federalne Vlade zamijeni Remetić i za federalne medije najavio da će izmijenjena odluka o imenovanju Vlade biti upućena parlamentu na potvrđivanje.

Kada je riječ o formiranju Savjeta ministara BiH, Mušić je naveo da se očekuje da sutra bude okončana provjera kandidata za ministre i zamjenike ministara koju provodi Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/, čime bi se stekli uslovi i za imenovanja, pošto je Centralna izborna komisija završila svoj dio provjere.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović prošle sedmice izrazio je očekivanje da bi Savjet ministara BiH i Vlada FBiH mogli biti formirani isti dan, i to 31. marta.

Do zastoja u imenovanju nove Vlade Federacije, koja je trebalo da bude imenovana 19. marta, došlo je jer se ispostavilo da njena nacionalna struktura nije bila u skladu sa Ustavom FBiH.

Komentarišite

Your email address will not be published.