“U Tužilaštvu BiH ne postoji volja da riješi slučaj napada na Vučića”

August 8, 2015, 8:04 am

List navodi da, uprkos tome što su mediji identifikovali direktne napadače na Vučića, Tužilaštvu BiH nisu dovoljni ni snimci, ni fotografije napadača da slučaj privedu kraju i protiv njih podigne optužnicu.

To je prvi potvrdio postupajući tužilac Ismet Šuškić, koji je Savjetu ministara BiH uputio šokantnu informaciju u kojoj se navodi da se `lica odgovorna za napad na Vučića teško mogu identifikovati i uhapsiti`, piše list.

Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ je nekoliko dana poslije napada na Vučića uhapsila Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića iz Tešnja, ali su nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH pušteni na slobodu.

Njihovim oslobađanjem potvrđeno je da u Tužilaštvu BiH ne postoji volja da slučaj bude riješen i pronađeni organizatori napada, navodi “Pres Republika Srpska”.

List napominje i da je to indirektno dao do znanja i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je poslije usvajanja informacije o bezbjednosnom aspektu komemoracije u Potočarima rekao da nije zadovoljan.

Mektić je tražio da bude pokrenuta odgovornost policijskih agencija koje je trebalo da obezbijede skup, te naglasio da se pokušava izbjeći njihova odgovornost i sve svaliti na organizacioni odbor.

Odgovor na pitanje zašto se izbjegava direktna odgovornost čelnika policijskih agencija prije nekoliko dana dao je prvi direktor Sipe Sredoje Nović koji je rekao da se niko direktno ne poziva na odgovornost zato što će političko Sarajevo zbog neefikasne istrage ponovo pokušati da pokrene priču o potrebi reforme policije, navodi se u tekstu.

List piše da u prilog tom stavu ide i tvrdnja izvora iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da se ne traži direktna odgovornost rukovodilaca policijskih agencija zato što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić naredio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsadu Viliću da ne dozvoli da Vučića objezbjeđuju pripadnici MUP-a Srpske.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da nije prvenstveni cilj privesti počinioce tog krivičnog djela, već nizom istražnih mjera i radnji pokušati doći do potencijalnih organizatora i inspiratora napada na Vučića.

“Što se tiče MUP-a Republike Srpske, mi radimo svoj posao, većina lica koja smo identifikovali dostupna su našoj policiji i kada Specijalno tužilaštvo Srpske, u čijoj je nadležnosti vođenje istrage, procijeni da je potrebno uhapsiti nekog od tih lica, mi ćemo postupiti po naredbi”, rekao je Vasić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.