U šumskim požarima u Portugaliji 57 mrtvih

U šumskim požarima u centralnom delu Portugala poginulo je 57 ljudi, delom u automobilima koje je vatra zarobila na putu, a 59 je povređeno, saopštili su zvaničnici novi bilans žrtava, prenela je agencija Frans pres.

U šumskim požarima u Portugaliji 57 mrtvih

EU je aktivirala mehanizam civilne zaštite kako bi pomogla Portugalu, a toj zemlji je pomoć ponudila i Španija, javila je agencija AP.

Portugalski vatrogasci pokušavaju da lokalizuju šumski požar

Portugalski vatrogasci pokušavaju da lokalizuju šumski požar

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Hristos Stilijanidis uputio je Portugaliji telegram saučešća povodom stradanja ljudi u požaru, navodeći da je “EU u potpunosti spremna da pomogne”.

Stilijanidis je rekao da će Španija i Francuska pomoći Portugaliji u borbi protiv požara.

AP navodi da će Francuska poslati tri aviona, a Španija je već poslala nekoliko vatrogasnih letelica.

Premijer Španije Mariano Rahoj ponudio je pomoć Portugaliji i izrazio žaljenje zbog požara.

U oblasti Pedrogao Grandi, 150 kilometara severoistočno od Lisabona, od subote 600 vatrogasaca pokušava da ugasi požare, rekao je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Žorž Gomes.

Taj zvaničnik je rekao da su mnogi poginuli u vozilima na putu između gradova Figeiro duš Vinjoš i Kaštanjeira di Pera, a neki su umrli od trovanja dimom.

Premijer Antonio Košta je rekao da su ti požari “najveća tragedija u poslednjih nekoliko godina”.

Portugalski premijer je rekao da je u toku istraga, ali da vlasti veruju da je požarima doprinelo to što je temperatura proteklih dana dostigla 40 stepeni i što nema kiše.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.