U Požegi počinje dijalog o Stepincu

U Požegi počinje dijalog o Stepincu

U Požegi će danas i sutra biti održan četvrti sastanak mješovite katoličko-pravoslavne komisije koja treba da rasvijetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca za zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ tokom Drugog svjetskog rata.

Konkretna tema sastanka biće “Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ od 1941. do 1945. godine”, najavljeno je na zvaničnoj stranici Požeške biskupije, prenosi “Politika”.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je ranije za ovaj list da poslije tri od šest predviđenih sastanaka nije siguran da je mješovita komisija na polovini rada jer mnoga ključna pitanja i periodi nisu razmatrani.

“Ne znamo kakvu će odluku papa donijeti. Kao što reče Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, katolike će obavezivati, a mi ćemo biti zadovoljni ili nezadovoljni”, rekao je vladika Porfirije.

Rimokatolička crkva pokrenula je proceduru Stepinčeve kanonizacije, čemu se SPC žestoko protivi jer ga smatra odgovornim za zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Hrvatskoj za vrijeme NDH.

Zbog suprotstavljenih stavova dvije crkve, papa Franjo je inicirao formiranje mješovite komisije koja ima zadatak da ukrsti istorijske argumente.

Time je, praktično, papa Franjo zaustavio proces proglašenja Stepinca za sveca dok komisija ne okonča dijalog.

Stepinac je odmah po ulasku Nijemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima.

U njegovom sjedištu u Kaptolu poslije rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

 

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.