TV K3

android aplikacija

instaliraj

U ponoć nastupa predizborna tišina u Crnoj Gori

U ponoć nastupa predizborna tišina u Crnoj Gori

U Crnoj Gori večeras u ponoć nastupa izborna tišina uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani u nedjelju, 15. aprila.

Na predsjedničkim izborima učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi biće kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat većine opozicije – Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je na trećem mjestu, a slijede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača “Građanska akcija” i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mjestu izborne liste je kandidat Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, kojeg podržavaju stranke vladajuće crnogorske koalcije socijademokrate, stranke Albanaca, Bošnjaka i muslimana.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana. Građani će moći glasati na 1.214 biračkih mjesta, koja će biti otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Ovo su sedmi predsjednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori 1990. godine.

Izbore prate i posmatrači Misije OEBS-a, koja je otvorila za tu priliku i Kancelaariju u Podgorici sa nekoliko stalnih posmatrača, a na dan izbora će doći više od 100 posmatrača koji će nadgledati izborni proces u nedjelju, 15. aprila.

Praćenje izborna u nedjelju najavile su i nevladine organizacije iz Crne Gore koje će imati svoje posmatrače na gotovo svim biračkim mjestima.

U protekle skoro tri decenije predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović u dva mandata, Milo Đukanović jedan mandat i Filip Vujanović, sa jednim mandatom u zajedničkoj državi i dva mandata u nezavisnoj Crnoj Gori.

Predsjedničku funkciju Vujanović završava 20. maja, do kada treba da bude inaugurisan novi predsjednik.

Komentarišite

Your email address will not be published.