U petak počinje SFF: Poruke koje inspirišu potrebnije nego ikada

August 13, 2020, 6:12 am

Sarajevo film festival (SFF) će prvi put u svojoj istoriji biti održan online, a na ovogodišnjem, 26. izdanju, od 14. do 21. avgusta, za nagradu “Srce Sarajeva” takmičiće se ukupno 49. filmova.

Festival će u 20 časova otvoriti svjetska premijera filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, a ovaj i svi filmovi biće dostupni na platformi ondemand.sff.ba sedam dana nakon prvog prikazivanja.

“U aprilu 1992. godine, brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta pretvara u sate pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu”, kaže dio sinopsisa ovog filma.

Film je rađen u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Turske.

“Baba i posljednjim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno”, nastavak je sinopsisa filma “Koncentriši se, baba”, koji će biti prikazan u “Open Air” programu.

Pored Žaličinog ostvarenja, u ovom programu su još dvije svjetske premijere, a u pitanju su filmovi “Provincijalni Wisconsin” američkog reditelja Nilsa Milera i “Sjetićeš me se” Kanađanina Erika Tesiera.

Mirsad Purivatra, direktor festivala, ističe da su nam zbog krize koja je pogodila cijeli svijet potrebne više nego ikad poruke koje inspirišu.

“Veliki je izazov pred nama, ali ne sumnjam da ćemo ga ispuniti. Mjesecima smo pratili kako će se razvijati situacija, mijenjali formate, sada je na nama da pokažemo da i u ovakvim vremenima, neviđenim za cijeli svijet, možemo profesionalno i kreativno odgovoriti na izazov”, kaže Purivatra dodajući da će hiljade ljudi gledati selekciju SFF online.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bh. premijeru.

Ispred Narodnog pozorišta juče je simbolično postavljen crveni tepih sa nadom da će sljedeće godine njime prošetati veliki broj ljudi.

Program ovogodišnjeg SFF-a obuhvata filmove i autore iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije i Turske.

“Nadamo se da ćemo prenijeti svima pozitivne vibracije, činjenicu da nas umjetnost spaja, čak i kad smo fizički razdvojeni. Na različitim mjestima zajedno ćemo uživati u filmovima i programima 26. Sarajevo film festivala”, navodi Purivatra.

Ove godine selekcioni tim pod vođstvom Izete Građević, kreativne direktorke Sarajevo film festivala, pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

Ovogodišnji dobitnik počasnog “Srca Sarajeva” je danski glumac Mads Mikelsen.

Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Tokom festivala Mikelsen će održati masterklas, koji će festivalska publika, poput filmova, biti u prilici da pogleda online.

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *