TV K3

android aplikacija

instaliraj

U Kini se gradi najveći horizontalni neboder u svijetu

U Kini se gradi najveći horizontalni neboder u svijetu

Kina se može pohvaliti impresivnim inženjerskim podvizima, koji, između ostalih, uključuju drugi najviši neboder na svijetu i najviši most. Uskoro će biti dodat i najviši “nebeski” pješački most, zahvaljujući projektu “Raffles City Chongqing”, koji potpisuje Moše Safdi (Moshe Safdie) i koji je trenutno u izgradnji na jugozapadu Kine.

Firma izvođač “CapitaLand” nagovještava da je pješački most u okviru horizontalnog nebodera preuveličan. Pod nazivom “Conservatory” ovaj “most” je masivan i dug 300 metara. Njegova zakrivljena konstrukcija je podignuta na visini od 250 metara i stoji na četiri kule mješovite namjene koje uključuju poslovni prostor, stanove, maloprodajne prostorije i hotele. Susjedni par kula visokih oko 350 metara povezano je sa nekoliko manjih mostova sa ovim kulama mješovite namjene. Planirano je da projekt ima osam kula.

Unutrašnjost “Conservatory” sadrži beskonačni bazen, nebeske vrtove i palube za posmatranje okoline. Sastoji se od čelične konstrukcije teške 12.000 tona i ograđena je sa 3.200 komada stakla i 4.800 aluminijskih panela. Inženjerska firma “Arup” je zadužena da pomogne timu koji upravlja rizicima, tačnije potencijalnim opasnostima kao što su vjetrovi i seizmička dejstva i, naravno, sigurnost.

– Da bi se efikasno podigla na zahtjevanu visinu, čelična konstrukcija je prvo podijeljena na devet segmenata – četiri segmenta su ugrađena na licu mjesta iznad četiri kule, tri srednja segmenta razapeta između četiri kule koja su montirana na tlu i podignuta na mjesto pomoću hidrauličnih konektora i dva konzolna segmenta koja su montirana u kratkim dijelovima za dva kraja najudaljenijih kula – objašnjavaju iz firme “CapitaLand” u saopćenju za javnost.

Očekuje se da će čelična konstrukcija “Conservatory” biti u potpunosti postavljena do sredine 2018. godine. Nakon toga je planirano zastakljivanje i postavljanje drveća i biljaka u okviru nebeskih vrtova. Za javnost bi trebala, ako sve bude po planu, biti otvorena 2019. godine.

Za projekt “Raffles City Chongqing” je također predviđeno da dobije LEED Gold standard i da obuhvata mjere energetske efikasnosti koje uključuju optimiziranje temperature stvaranjem hladovina kako bi se smanjila toplota, efikasan sistem navodnjavanja, reciklažu građevinskog otpada i korištenje djelimično recikliranog materijala za izgradnju.

Autor: gradjevinarstvo.rs

Komentarišite

Your email address will not be published.