U fokusu rješavanje ratnih zločina

August 10, 2015, 8:03 am

Prema ovim informacijama, sastanku će prisustvovati ministri pravde u prisustvu Johanesa Hana, komesara za proširenje Evropske komisije. U Briselu se nadaju da će prisustvo predstavnika izvršnih vlasti, ali i ostalih učesnika strukturalnog dijaloga, biti ključni za njegov uspjeh.
Kako je rekao Endi Mekgafi, predstavnici EU su podvukli da postoji mogućnost da se EU više posveti reformi pravosuđa, s obzirom na to da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako su i naglasili na posljednjem održanom sastanku u Sarajevu 13. jula.
“Pozicija EU je odavno jasna – pravosuđu u BiH na svim nivoima potrebna su ozbiljna poboljšanja i to je bio razlog što je započet strukturalni dijalog 2011. godine – da pomognemo izgraditi efikasnije, nezavisnije, odgovornije i profesionalnije pravosuđe na svim nivoima u BiH”, naglasio je Mekgafi.
Pojasnio je da će fokus u nastavku strukturalnog dijaloga biti pitanja institucionalnih reformi i procesuiranja ratnih zločina, kako je bilo predviđeno sporazumom iz 2011. godine.
Jedan od postignutih napredaka do sada, kako je istakao, je reforma ispita koji su potrebni za započinjanje pravosudne karijere, uključujući i stvaranje jasnih pravila za sprečavanje sukoba interesa članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, i borbu protiv korupcije.
“Želimo nastaviti saradnju u duhu partnerstva sa svim vlastima u BiH, uključujući i RS, kako bismo pojačali pravosuđe u cijeloj zemlji i garantovali njegovu nezavisnost i nepristrasnost, i kako bismo poboljšali efikasnost i povratili povjerenje javnosti u institucije pravosuđa”, rekao je Mekgafi.
Prema do sada dostupnim podacima, zaključno sa decembrom prošle godine, bila su ukupno neprocesuirana 1.063 predmeta s poznatim počiniocima, od čega je 649 na državnom nivou, a 414 na nivou entiteta i distrikta Brčko.
Od 2005. do kraja maja ove godine prebačeno je 419 predmeta sa državnog na entitetske nivoe, od čega 332 od trenutka kada je EU kroz strukturalni dijalog uputila svoje preporuke.
EU je započela sa svojim programom pomoći 2012. godine, godinu dana nakon početka strukturalnog dijaloga, a tada je bilo 1.300 neriješenih predmeta.
Broj starih predmeta smanjen je za 14 odsto, odnosno tri puta više od onog što je bilo predviđeno projektom. Plan je da do juna 2016. godine broj zaostalih predmeta bude smanjen za četvrtinu.
(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.