U Domu zdravlja povećan broj pacijenata zbog praznične konzumacije hrane i pića

January 14, 2022, 11:47 am

Bogate praznične trpeze koje ukrase kalorični slani i slatki specijaliteti, često plijene svojom  pažnjom. Njima teško odolijevaju veliki gurmani koji su tokom praznika posjećivali rodbinu i prijatelje, gdje su nerijetko iz njihovih domova izlazili, sa pretjerano unesenom količinom slatkiša i slaniša ali i alkohola.

Često takvo ponašanje dolazi na naplatu zbog čega medicinsko osoblje ovih dana širom Srpske ima povećan priliv pacijenata zbog praznične konzumacije hrane i alkoholnog pića. Takva je situacija i u Domu zdravlja u Prnjavoru gdje medicinsko osoblje ima pune ruke posla.

Specijalista porodične medicine dr Bojan Stojković kaže da je ovo problem koji je uvijek prisutan nakon novogodišnjih i božićnih praznika pri čemu svake godine, pokušavaju apelovati građane da paze na ishranu tokom ali i konzumaciju alkohola.

” Pacijenti nam uglavnom dolaze zbog problema sa visokim krvnim pritiskom ili hipertenzijom, bolovima u stomaku, povraćanjem, mučninom. Česti su i problemi sa upalom žučne kese i problemi sa upalom pankreasa ili gušterače. Sve su to zdravstveni problemi sa kojima se ljudi suočavaju usljed pretjerane konzumacije hrane i pića”,kaže Stojković.

Nakon perioda u kojem je dominirala masna, slana kao i slatka hrana  on savjetuje da se ishrana obogati namirnicama biljnog porijekla kao što su žitarice, voće i povrće koje će organizmu donijet više vitamina i minerala. Podsjeća i da svake želudčane i stomačne probleme, pacijenti ne zanemaruju već da odmah potraže medicinsku pomoć.

”Ako im se jave stomačni problemi, pacijentima uglavnom savjetujemo da uzimaju  probiotike za stabilizaciju probave. Preporučujemo i neke vrste lijekova koje treba da štite sluznicu i sprečavaju bol u stomaku. Naravno ti lijekovi se ne smiju osim probiotika, uzimati na svoju ruku. Mi pacijentima uglavnom savjetujemo da se jave svom porodičnom doktoru pri čemu će se utvrditi pod kojim okolnostima su nastali stomačni ili želudčani problemi”, kaže Stojković.

A period prejedanja i ispijanja u kojem je smanjena i fiziča aktivnost donosi i povećan višak kilograma kod mnogih građana. Stojković savjetuje da je važno nakon praznika, smanjiti konzumaciju obilne hrane i jesti manje a češće obroke apeluju doktori.

”Mi prije svega, prvo preporučujemo promjenu i način ishrane u ovom poslijeprazničnom periodu. Preporučuje se smanjen unos masne, slane i slatke hrane i da se unosi u organizam hrana biljnog porijekla. Neophodno je u ovom periodu povećati i fizičku aktivnost. Ona ne mora biti intenzivna. Dovoljno je sasvim da osoba provede minimum sat vremena šetajući u prirodi”,kaže Stojković.

Podsjeća i da zabrinjava i činjenica što se gotovo svake godine tokom praznika, ponavlja isti scenario zbog pretejrane konzumacije alkohola. Kao primjer navode novogodišnju noć, kada su u Dom zdravlja najviše dolazili pacijeti u teškom alkoholisanom stanju. Podsjeća i da su to uglavnom, bile osobe mlađe životne koje nisu bile punoljetne.

” To su bile uglavnom osobe uzrasta od 13 do 18.godina. Ja još jedanput apelujem roditelje da paze na svoju djecu oko toga koliku količinu alkohola jer posljedice neumjerene konzumacije mogu biti veoma fatalne”,kaže Stojković.

On kaže da iako živimo u eri interenta, kada su i mimo albulanta, dostupni savjeti o pravilnom načinu ishrane tokom praznika, da je svijest građana i dalje na niskom nivou.

Podsjećaju i da oni razumiju tradiciju i običaje koje ispunjava gostoprimstvo uz dobar i obilan zalogaj i ljuto piće i ali da je svijest u konzumaciji neizostavna zbog ličnog zdravlja.

Navode i da se praznici mogu slaviti i skromnije a sve radi očuvanja vlastitog zdravlja koje je potrebno i za neka naredna slavlja i veselja.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.