TV K3

android aplikacija

instaliraj

U BiH tek dolaze vreli dani

U BiH tek dolaze vreli dani

U Bosni i Hercegovini obaraju se rekordi, barem kada je u pitanju temperatura. Ljeto nas je dočekalo već u aprilu, a iza nas su nezapamćeno topli, kako april, tako i maj. Početak je juna, a temperature su iznad 30 stepeni, meteorolizi tvrde, ovo nije ništa, jer nas tek čekaju vreli dani.

“Da se klima mijenja, to definitivno možemo primjetiti. Znači, svake godine mi obaramo neke rekorde, ili u ekstremnim temperaturama, i u visokim i u niskim, količini padavina, suša je dosta česta… Prošle godine, sjećamo se, temperatura je tokom ljeta bila konstantno veoma visoka. Banjaluka je čak imala oboren rekord što se tiče maksimalne temperature. U avgustu prošle godine je bilo 42 stepena. Evo već ovih dana jako rano, mi već to osjećamo.”kaže Milica Đorđević, meteorolog.

Samo dva mjeseca od poplava, a već se razmišlja o sušama. Toplotni talasi su krenuli, a kako se čini biće sve veći i veći. Veliki broj Banjalučana utočište od vrućine pronalazi pored Vrbasa, kažu, ovdje se barem lakše diše. Bilo je i onih koji su se kupali.

“Pa vruće je. Svako 15 minuta u vodu.”

“Može ovako kada ste blizu vode, ali inače na asfaltu…”

“Ja većinom provodim vrijeme na Vrbasu. Kupanje, hlad,…”

“Imam ja godina, ali ne vjerujem da su bile baš ovako velike temperature. Ovo su posljedice, što se stalno priča, globalnih klimatskih promjena,” rekli su neki od Banjalučana koji su spas potražili pored vode.

Vremenske promjene su više nego očigledne i nisu nikako bezopasne. Toplotnih talasa su svjesni i građani, ali ipak im se skreće pažnja da su ovako visoke temperature pogubne i za one sa dobrim zdravljem, a posebno za one sa zdravstvenim problemima.

 

(ATV)

Komentarišite

Your email address will not be published.