Tužilaštvo traži produženje pritvora Radončiću

February 16, 2016, 11:46 am

Tužilac Božo Mihajlović posebno je istakao da postoji bojazan da bi Radončić mogao uticati na svjedoke u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi protiv njega, a vezano za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Tužilaštvo vjeruje da Radončić nakon podizanja optužnice ima i veći motiv da utiče na svjedoke i time ometa rad pravosuđa.

Mihajlović je naglasio, da Tužilaštvo posjeduje dokaze da je Radončić već pokušao da utiče na eventualne svjedoke u vezi s  istragom koju Tužilaštvo BiH vodi protiv njega u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele. Ti dokazi, prema njegovim riječima, prikupljeni su prisluškivanjem razgovora Bakira Dautbašića i Almira Bašića i iz njih se vidi pokušaj uticaja na svjedočenje osoba koje se sada nalaze u KPD Zenica.

Tužilaštvo smatra da Radončić ima autoritativni položaj u odnosu na suoptužene, kao i u odnosu na list Dnevni avaz, te da bi na taj način mogao uticati na dalji tok istrage. Takođe, smatra da su ispunjeni svi zakonski uslovi za produžavanje pritvora.

Za Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja teritorije BiH, kontakte sa svjedocima i redovno javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.