TV K3

android aplikacija

instaliraj

Tužilaštvo: Nastavljaju se aktivnosti na traženju posmrtnih ostataka

Tužilaštvo BiH poručilo je danas, povodom Međunarodnog dana nestalih lica, da nastavlja sa aktivnostima na traženju posmrtnih ostataka lica koja se u BiH vode kao nestala u proteklom ratu.

Tužilaštvo: Nastavljaju se aktivnosti na traženju posmrtnih ostataka

Traženje nestalih, kako ističu, važno je i za procesuiranje predmeta ratnih zločina, jer pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci, predstavljaju bitan dokaz u tim predmetima.

Iz Tužilaštva BiH pozvali su sve osobe, organizacije, političke subjekte i institucije da se uzdrže od nepotrebne politizacije procesa traženja nestalih.

U saopštenju se napominje da je ovaj proces važan za porodice žrtava, koje već 20 ili više godina, tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih.

Osoblje Tužilaštva BiH je, kako se navodi, u proteklom periodu provelo više stotina radnih dana na terenu u svim krajevima BiH da bi koordiniralo rad na procesima ekshumacija žrtava ratnih zločina.

Iz Tužilaštva napominju da je u tom procesu dogovoren angažman mehanizacije Oružanih snaga BiH na iskopavanju masovnih grobnica, a od institucija vlasti zatražena su veća sredstva za ovu namjenu.

Održan je i niz koordinacionih sastanaka sa svim institucijama koje su uključene u traženje nestalih da bi se sve tehničke poteškoće otklanjale što prije, kako proces ne bi bio zaustavljen i nepotrebno prolongiran, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da su pokrenute aktivnosti za izradu satelitskih snimaka u potrazi za tragovima masovnih grobnica na teritoriji BiH, a avioniski preleti i snimanja potencijalnih lokacija realizovani su u proteklim danima.

Preleti i snimanja lokacija realizovani su u saradnji sa Međunarodnom komisijom za traženje nestalih /ICMP/, Nacionalnim savjetom za istraživanje okoline i Univerzitetom Bornmut iz Velike Britanije, uz odobrenje vlasti BiH.

Komentarišite

Your email address will not be published.