TV K3

android aplikacija

instaliraj

Tužilaštvo BiH o aferi u VSTS: Osumnjičeni su Pandža i Alešević, pritisci ometaju rad

Tužilaštvo BiH o aferi u VSTS: Osumnjičeni su Pandža i Alešević, pritisci ometaju rad

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo o aferi u koju je upleten predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija, nakon što je u medijima objavljen snimak zbog kojeg je Tegeltija i doveden u vezu s koruptivnim radnjama.

Iz Tužilaštva su poručili da su u ovom predmetu prikupljeni dokazi i donesena naredba o provođenju istrage.

“U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZ BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZ RS”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako su istakli, u navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija.

Oni su naglasili da su svakodnevno prisutni pritisci na Tužilaštvo što mnogo otežava rad.

“Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme, prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV BiH, Tužiteljstva BiH odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa, da je Tužiteljstvo BiH forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sustava”, naveli su u Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, mediji su ranije objavili video snimak zbog kojeg je Tegeltija doveden u vezu s koruptivnim radnjama.

Prema navodima medija, jedan posrednik preko Tegeltije je “ubrzavao” predmet koji se vodio pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, a u kojem je oštećeni privrednik iz Velike Kladuše navodnom Tegeltijinom posredniku Marku Pandži, policijskom službeniku, predao 2.000 KM kako bi Tužilaštvo uzelo u obradu predmet u kojem je privrednik Nermin Alešević oštećena strana.

N.N.

Komentarišite

Your email address will not be published.