Turković i “družba” ostaju u pritvoru

October 3, 2014, 7:59 am

Njih terete za krivična djela neovlašteni promet drogama, razbojništvo, iznude, pranje novca, ubistva, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, te neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i za pljačku 2,4 miliona KM u Kargo centru Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Tužiteljica Diana Kajmaković istakla je u uvodnoj riječi da će Tužilaštvo pokušati dokazati postojanje organizovane grupe koja je vršila krivična djela radi sticanja protivpravne i imovinske koristi, kojom je rukovodio optuženi Turković.

Kajmakovićeva je i juče ponovila da su “monstruozna djela koja su činili Turković i njegova grupa uznemirili širu javnost u BiH, te da je zbog njih naša zemlja bila označena kao zemlja visokog sigurnosnog rizika”.

Turković i Milenko Lakić su se izjasnili da nisu razumjeli sadržaj optužnice, dok su Saša Stjepanović, Muamer Zahitović i Fadil Aljović kazali da ga razumiju.

Sudsko vijeće odbilo je prijedloge advokata Turkovića, Lakića, Stjepanovića i Aljovića da se njihovim branjenicima ukine pritvor. Odbijen je i zahtjev Fahrije Karkina, Turkovićevog advokata, da se Šejli Turković deblokira novac s tekućeg računa. Prihvaćen je zahtjev advokata Milenka Lakića da se njegov klijent prebaci iz KPZ Tunjice u pritvorsku jedinicu Suda BiH zbog lakše komunikacije s advokatom.

Advokat Karkin naglasio je da će insistirati na neposrednom izvođenju dokaza, te da će tražiti svjedočenje vještaka forenzičara. Dodao je da tužilaštvo ne raspolaže materijalnim dokazima koji terete njihovog klijenta, te da će među svjedocima pozvati Zijada i Šejlu Turković, tužioce Olega Čavku, Dijanu Kajmaković i Božu Mihajlovića, kao i niz svjedoka iz pravosuđa i političkog života, među kojima i Fahrudina Radončića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *