TV K3

android aplikacija

instaliraj

Trninić: Uplaćena koncesiona naknada za auto- put Banjaluka-Prijedor

Trninić: Uplaćena koncesiona naknada za auto- put Banjaluka-Prijedor
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da koncesiona naknada kineske kompanije “Šandong” za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor uplaćena.

Trninić je novinarima u Banjaluci rekao da je naknada danas uplaćena, nakon što su neki mediji objavili da je Kinezima juče istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona KM za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Vlada Republike Srpske dodijelila je 1. oktobra koncesiju kineskoj kompaniji “Šandong” za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Vlade je dala saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji za auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno njegovu prvu fazu Banjaluka-Prijedor.

Koncesija je dodijeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade koja iznosi 1,5 odsto od vrijednosti investicije, odnosno 4,47 miliona evra i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Vrijednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, procijenjena je na 297 miliona evra. Trošak izgradnje po kilometru je sedam miliona evra i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

Komentarišući situaciju u preduzeću “Željeznice Republike Srpske” gdje je Zoran Ilinčić vršilac dužnosti direktora, a njegova supruga vodi Јedinicu za implementaciju projekta, Trninić je rekao da je ona izuzetno sposoban radnik, te da je sticajem okolnosti na mjesto generalnog direktora došao njen suprug.

“Tu nije ništa štimano. Nema tu sukoba interesa. Mene samo interesuje da li uspješno rade posao i da li sprovode plan restrukturiranja kako smo zamislili. Za sada to funkcioniše”, rekao je Trninić.

Nadzorni odbor “Željeznica Republike Srpske” 6. novembra je donio jednoglasnu odluku o smjeni generalnog direktora tog preduzeća Dragana Savanovića i imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora Zorana Ilinčića.

UPLAĆENA ЈEDNOKRATNA KONCESIONA NAKANADA ZA AUTO-PUT BANjALUKA – PRIЈEDOR

Privredno društvo “SDHS-CSI BH” Banjaluka uplatilo je danas jednokratnu koncesionu naknadu za realizaciju projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, čime su se stekli uslovi za potpisivanje ugovora o koncesiji za izgradnju prve faze ovog auto-puta Banjaluka- Prijedor.

Privredno društvo “Šandong internešnel” registrovalo je ovu firmu kao svoje predstavništvo u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske saopšteno je da će narednih dana biti definisan i termin kada će biti upriličeno zvanično potpisivanje ovog ugovora.

“Prema odredbama Zakona o koncesijama Republike Srpske, 70 odsto uplaćenih sredstava biće preusmjereno na račun jedinica lokalne samouprave obuhvaćenih ovim projektom, dok će 30 odsto sredstava biti preusmjereno u budžet Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Srna 

Komentarišite

Your email address will not be published.