TV K3

android aplikacija

instaliraj

Trka Moskve i Pentagona u raketnom i PVO naoružanju

Rusija aktivno radi na jačanju svoje protivvazdušne i protivraketne odbrane zbog pretnje koja dolazi od američke koncepcije Iznenadnog globalnog udara (IGU), koji će SAD odlučiti možda da primene "pod određenim uslovima", izjavio je zamenik komandanta Vazdušno-kosmičke odbrane Rusije Kiril Makarov.

Trka Moskve i Pentagona u raketnom i PVO naoružanju

Makarov je za ruski radio Servis novosti, rekao da efikasna protivvazdušna i raketna odbrana ostaju jedan od vrhunskih prioriteta Rusije, jer je namera američke inicijative IGU da izvede precizne konvencionalne vazdušne udare, u roku od jednog sata nakon što Vašington konstatuje da neki cilj predstavlja moguću pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

Makarov je istakao da rusko političko i vojno rukovodtsvo smatraju da je taj zadatak od izuzetnog značaja, prenosi agencija RT.

IGU ima celokupnu strukturu sličnu nuklearnom trojstvu. Prvenstveni cilj je da sprovede brze napade sa kopna i mora, koristeći već postojeće interkontinentalne i podmorničke balističke i krstareće rakete.

“Pentagon radi i na razvoju vazdušnih hipersoničnih projektila. Pored toga postojali su i hipotetički planovi za kinetičko bombardovanje sa jedne svemirske orbitalne platforme”, naveo je Makarov, prenosi Tanjug.

Rusija procenjuje da će do 2020. godine, SAD imati 8.000 krstarećih raketa, od kojih će 6.000 moći da nose nuklearne bojeve glave.

“Sa određenim stepenom sigurnosti, može se oceniti da bi pod određenim uslovima, to naoružanje moglo biti usmereno na ciljeve na teritoriji Rusije”, rekao je Makarov.

Nova ruska vojna doktrina, usvojena prošle godine, ističe da je vojska te zemlje i dalje odbrambena, ističući IGU koncept kao jednu od glavnih bezbednosnih pretnji, zajedno sa gomilanjem snaga NATO duž ruskih granica.

Ruska vojska će možda biti primorana da odgovori na rivalsku IGU inicijativu.

“Rusija je sposobna i moraće da razvije sličan sistem”, istakao je prošle godine zamenik ministra odbrane Jurij Borisov.

Kako bi se suprotstavila pretnji, Rusija razvija novu generaciju mobilnog sistema raketa zemlja-vazduh S-500, koji je konstruisan da izemeđu ostalog, presreće supersonične ciljeve. Prema rečima Makarova, sistem će biti sposoban da presreće bilo koje balističke i aerodinamične ciljeve.

U međuvremenu, Rusija je izvršila uspešno testiranje navođene rakete dugog dometa zemlja-vazduh S-400 i probe su trenutno u punom jeku.

“Pre tri dana sproveli smo testiranje rakete zemlja-vazduh koja uspešno pogodila svoj cilj “, rekao je Makarov.

Dok je Moskva 100 odsto zaštićena od svih vrsta vazdušnih napada, Vazdušno-kosmička odbrana naporno radi da obezbedi udaljene ruske granice, rekao je Makarov.

U regionu Arktika, Rusija je već rasporedila protivvazdušne rakete i artiljerijske sisteme. Ministarstvo odbrane planira da na arktičkim aerodromima razmesti i avione “mig-31” da zaštiti ruske brodove, tokom plovidbe po Severnom moru.

U međuvremenu, nova potpuno automatska radarska stanica prolazi konačne testove. Prema rečima portparola, mreža tih stanica, koje rade na Artktiku bez ikakvog osoblja, zahtevaće održavanje jednom mesečno.

RTS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.